buitenland

Voorstel moet politieagenten leren omgaan met LGBT-slachtoffers


gepost op 12/07/2017 om 17:00

Delen

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) wil dat alle Europese politieagenten een opleiding volgen waarin ze leren hoe ze om moeten gaan bij holebi’s en transgender slachtoffers. Op die manier wil ze de aangiftebereidheid bij die groep vergroten.

Het Europarlementslid haalt als voorbeeld de opleiding aan die agenten in Amsterdam kunnen volgen en verwijst naar de Roze in Blauw teams bij de politie daar.

De RIB-politieteams bemiddelen en ondersteunen bij aangiftes van LHBTI-gerelateerde incidenten. Sinds de komst van RiB is het aantal meldingen van geweld tegen homo's in Nederland gestegen. In ‘t Veld: “Het Nederlandse voorbeeld laat zien dat zichtbaarheid van LHBTI-politiemedewerkers van grote waarde is voor LHBTI’ers. CEPOL moet deze kennis en ervaring gebruiken om een Europees trainingsprogramma op te zetten zodat de diversiteit binnen de politie stijgt en er meer kennis is van de aanpak van haatmisdrijven. Nog te vaak blijft LHBTI-geweld onbestraft.”


“Homofobie en discriminatie zijn helaas aan de orde van de dag, terwijl de drempel voor LHBTI’s om naar de politie te gaan nog altijd hoog is. Door politiemensen in heel Europa les te geven over dit onderwerp en de zichtbaarheid van Roze in Blauw-teams te vergroten, kunnen we die drempel verlagen”, aldus in ‘t Veld.
 
Europees trainingsprogramma
In ‘t Veld schreef een brief aan de Europese Politieacademie CEPOL naar aanleiding haar bezoek aan de Gay Pride in Parijs in juni. Ze ging toen in gesprek met vertegenwoordigers van Roze in Blauw (RiB) en de Franse zusterorganisatie Flag!. In ‘t Veld: "Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoeveel het voor de LHBTI-gemeenschap betekent dat RiB-agenten in uniform met een Gay Pride meelopen. In Frankrijk kan dat nog niet. Juist met Europese trainingen kunnen we daar verbetering in aanbrengen. Zo kunnen Franse politiecollega's hopelijk in 2018 ook in uniform de diversiteit vieren!" 
 

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select