Baby zomervoordeel
binnenland

Will Ferdy, Ann Wauters en Peter Piot krijgen Vlaamse eretekens


gepost op 11/07/2017 om 19:00

Delen

De Vlaamse regering heeft vandaag, op  voorstel van minister-president Geert Bourgeois, voor de derde keer het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend aan elf Vlamingen die zich op een uitzonderlijke manier onderscheiden hebben. Onder hen onder meer basketbalspeelster Ann Wauters, zanger Will Ferdy en arts en microbioloog Peter Piot.

Minister-president Geert Bourgeois: “Dit jaar heeft de Vlaamse regering voor de derde keer de Eretekens van de Vlaamse Gemeenschap uitgereikt aan de ambassadeurs van onze deelstaat. Ze zijn een erkenning voor de uitzonderlijke maatschappelijke verdiensten van Vlamingen. Hun verwezenlijkingen hebben ons op de kaart gezet en het positieve imago van Vlaanderen zowel bij ons als in het buitenland bevestigd en verstevigd.”

Peter Piot 
Peter Piot (directeur van de London School of Hygiene and Tropical Medicine) heeft bijgedragen aan het redden van duizenden, waarschijnlijk miljoenen levens. Als geëngageerd arts is hij bijzonder verdienstelijk geweest in het ontdekken en bestrijden van levensbedreigende virussen. Tot op vandaag bevordert hij internationaal onderzoek en kennisverspreiding en is hij hierdoor een pionier voor
Vlaamse geneesheren en onderzoekers wereldwijd.

Will Ferdy
Werner Ferdinande, beter gekend als Will Ferdy, is in 2017 90 jaar geworden. Hij was de eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam tijdens een toenmalige BRT-reportage Zo Zijn. Een gedurfde outing in een tijd (1970) dat homoseksualiteit nog een groot taboe was. Hiermee heeft hij het pad geëffend voor andere bekende Vlamingen. Als zanger heeft Will Ferdy een succesvolle carričre uitgebouwd met liedjes die aanleunen bij het Franse chanson. Ook was hij een begenadigd komiek. In 2014 heeft hij een punt gezet achter zijn artistieke bezigheden.

lees verder onder de video en de Tweet.Ann Wauters
Basketbalspeelster Ann Wauters is een uitzonderlijke atlete met een opvallend palmares en een rolmodel voor vrouwelijke sporters met topsportambities.  In haar carričre is Ann Wauters onder meer vijf keer verkozen tot Europese speelster van het jaar en won ze tien keer een nationaal kampioenschap. In 2005 was ze in de WNBA als enige Europese geselecteerd voor het all star team. Jarenlang is Ann boegbeeld geweest van het nationale basketbalteam de Belgian Cats. Als lid van de holebigemeenschap heeft ze een voorbeeldfunctie opgenomen. Ann is gekend voor haar doorzettingsvermogen en haar warme persoonlijkheid.

De andere acht ontvangers van de eretekens zijn: Koen Lenaerts (voorzitter bij het Europees Hof van Justitie), Christiane Van Den Wyngaert (rechter bij het Internationaal Strafhof), Florian "Poef" Van Acker (tafeltennisser), Ilse Weeghmans (directeur Vlaams Patiëntenplatform), Gilbert Declerck (ex-ceo van Imec en voorzitter van Mindgate Leuven), Frank Deboosere (weerman), Mohamed El Bachiri (bekend van zijn "Jihad van liefde" na de aanslagen van 22 maart 2016) en David Van Reybrouck (cultuurhistoricus en schrijver).
Het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is een eervolle onderscheiding en verleent geen voorrechten. Er is evenmin een geldprijs aan verbonden.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).