buitenland

Ierland krijgt voor het eerst een homoseksuele premier


gepost op 03/06/2017 om 00:00

Delen

De 38-jarige Leo Varadkar wordt de eerste homoseksuele premier van Ierland. Hij beschrijft zichzelf als links in sociale aangelegenheden en rechts in de economische.

Varadkar werd vrijdag tot voorzitter verkozen door het kiescollege van Fine Gael. Hij haalde het als favoriet met 60 procent van de stemmen van tegenkandidaat Simon Coveney.

Premier Kenny had enkele weken geleden zijn ontslag uit Fine Gael aangekondigd. De 66-jarige stond al maanden onder druk wegens zijn aandeel in een smeercampagne tegen een klokkenluider bij de politie. Kenny was partijleider sinds 2002 en 'taoiseach' sinds 2011.

Het Ierse parlement moet zijn nominatie nog wel bevestigen als het op 13 juni terug opnieuw samenkomt. Fine Gael leidt een minderheidsregering met gedoogsteun van de eveneens conservatieve partij Fianna Fail. Tot voor kort waren dat de enige partijen van enige betekenis in het politieke Ierse landschap.
Bovenop het feit dat Varadkar de eerste openlijk homoseksuele premier zal woren is hij ook nog eens de jongste premier ooit en de eerste premier met van Indische afkomst. Hij is de zoon van een Indische vader en een Ierse moeder.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
ɠ2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).