binnenland

Cavaria:Belgi stopt na 10 jaar eindelijk met schending mensenrechten transgenders


gepost op 25/05/2017 om 12:00

Delen

avaria is tevreden dat Belgi eindelijk stopt met de schending van de mensenrechten van transgenders. Om je geslachtsregistratie aan te passen hoef je niet langer een diagnose te krijgen en moet je geen medische behandelingen meer ondergaan. De belangenverdediger van transgenders betreurt wel dat je maar n keer probleemloos je geslachtsregistratie kan aanpassen en dat de procedure niet voor iedereen gedemedicaliseerd wordt.

Toestemming psychiater
We vinden het een gemiste kans dat 16- en 17-jarigen nog steeds toestemming moeten krijgen van een psychiater voor ze hun geslachtsregistratie kunnen veranderen, zegt avaria-woordvoerder Jeroen Borghs. De ouders moeten sowieso hun fiat geven, dus we zien niet in waarom een derde dan nog moet beslissen of iemand oordeelsbekwaam is. In de bespreking in de Commissie Justitie stonden Minister Geens en Staatssecretaris Demir open voor de suggestie om naast psychiaters ook andere artsen en psychologen over de oordeelsbekwaamheid te laten beslissen. Helaas is die verruiming van het wetsontwerp dode letter gebleven.

Genderfluditeit
Een tweede bezorgdheid van avaria is de miskenning van genderfluditeit. De nieuwe wet laat toe om je geslachtsregistratie n keer aan te passen. Wie een tweede aanpassing wil moet langs de rechtbank passeren. Genderidentiteit is niet altijd een vaststaand feit. Er zijn mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer beide of geen een van de twee, legt Borghs uit. Uitgaan van zelfbeschikking wil dan ook zeggen dat je zelf moet kunnen beslissen wanneer en hoe vaak je je geslachtsregistratie wijzigt.

Koploper af
Belgi zakte onlangs van de tweede naar de vierde plaats op de Rainbow Index van ILGA-Europe, de Europese belangenorganisatie van holebis en transgenders. Het schrappen van de sterilisatie-eis en de andere medische voorwaarden voor volwassenen zal een positief effect hebben op onze ranking volgend jaar, zegt Borghs, maar aan de top plaatst deze wet ons niet. Door de leeftijdsgrenzen, medicalisering van minderjarigen en onherroepelijkheid lopen we punten mis. Noorwegen ging volledig uit van het principe van zelfbeschikking in haar nieuwe wetgeving voor transgenders. Het land steeg zo maar liefst 9 plaatsen in de Rainbow Index, en stak Belgi voorbij.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
ɠ2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select