binnenland

België zakt naar vierde plaats op Europese ranking van holebi- en transgenderrechten


gepost op 17/05/2017 om 11:00

Delen

Ons land zakt twee plaatsen op de Rainbow Index die de Europese holebi- en transgenderorganisatie ILGA-Europe jaarlijks uitbrengt. Vorig jaar stond België op een gedeelde 2de plaats achter Malta. Dit jaar worden we voorbij gestoken door het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Er zijn verschillende redenen waarom België twee plaatsen zakt. “In het parlement ligt een wetsontwerp klaar om de transwet van 2007 te vervangen”, legt çavaria woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Het nieuwe wetsontwerp telt nog niet mee in de ranking aangezien het nog niet van kracht is. Als het wetsontwerp wordt goedgekeurd zoals het nu voorligt, is dat een gemiste kans”, aldus Borghs. “Het principe van zelfbeschikking wordt immers niet volledig toegepast. Noorwegen deed dat onlangs wel, waardoor ze ons nu ook zijn voorbij gestoken.”

Doordat er momenteel geen interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie is, verliezen we ook punten. Het vorige plan onderving een gebrek aan regelgeving om gelijke kansen te waarborgen en discriminatie te voorkomen op het vlak van genderidentiteit en intersekse. “We rekenen erop dat Staatssecretaris Demir het volgende interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie snel terug op de rails krijgt”, zegt Borghs.

Sommige Europese landen verankerden hun antidiscriminatiewetgeving in de grondwet. In België is dat niet het geval. Malta versterkte zijn leiderspositie in de Rainbow Index nog door bekeringstherapieën voor holebi’s en transgenders bij wet te verbieden.

Op deze Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) verzamelt çavaria meer dan 250 stakeholders uit de eigen achterban, de politiek en het middenveld op een toekomstcongres in BOZAR in Brussel. “Bedoeling is om na te denken over waar we binnen 10 jaar willen staan”, licht Borghs toe. Vanmorgen ondertekenden federaal Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Demir en haar Brusselse collega Debaets een verklaring om hun engagement voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders te tonen.

Çavaria maakt zich sterk dat we volgend jaar weer kunnen stijgen in de Rainbow Index. “We moeten dan wel duidelijke keuzes durven maken vóór zelfbeschikking, vóór grondwettelijke verankering en vóór een nieuw actieplan tegen holebifobie en transfobie. Engagementen en woorden zijn mooi, maar de Rainbow Index wordt gemaakt op basis van resultaten”, besluit Borghs.

Rainbow Index 2017


Bron: ILGA-Europe

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select