5GB in plaats van 4GB
Travestie en Transgender

Minister De Block maakt 1,17 miljoen vrij voor begeleiding transgenders


gepost op 15/05/2017 om 20:00

Delen

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block maakt 1,17 miljoen euro vrij om personen die vragen hebben over hun genderidentiteit of een geslachtsidentiteitsstoornis vertonen, beter te begeleiden. PatiŽnten zullen de terugbetaling van psychosociale zorg en een geneesmiddelenforfait voor puberteitsremmers krijgen. De regel gaat in op 30 september 2017.

ďPersonen die recht hebben op deze zorg zullen we sneller helpen en we verbeteren de kwaliteit van de ondersteuning in het voor- en natrajectĒ, zo laat de minister in een persbericht weten.

In de gespecialiseerde centra melden zich meer mensen met vragen over hun genderidentiteit of genderdysforie (geslachtsidentiteitsstoornis) aan. In het UZ Gent bijvoorbeeld hebben 891 mensen (667 volwassenen en 224 kinderen en adolescenten) zich aangemeld in de laatste vijf jaar. In 2016 alleen al had het UZ Gent driehonderd nieuwe aanmeldingen.Zij moeten acht tot twaalf maanden wachten op psychologische hulp. Binnen het RIZIV is daarom gewerkt aan een akkoord om de bestaande samenwerking van doorverwijzers en nazorg te versterken. Het UZ Gent is het eerste transgendercentrum dat hier gebruik van zal maken.

Het is de bedoeling dat twee centra in BelgiŽ zich gaan specialiseren zodat ook voor de Franstalige burgers deze zorg† toegankelijk is. Onderhandelingen met een† kandidaat lopen. De minister hoopt dat de Franstalige tegenhanger nog dit najaar kan starten.

Personen die recht hebben op een terugbetaling zijn mensen die psychosociale en eventueel medische hulp vragen over genderidentiteit of genderexpressie en mensen die symptomen vertonen van een geslachtsidentiteitsstoornis of die diagnose al eerder kregen. Zij hebben onder andere recht op gesprekken met een zorgverlener die een diagnose stelt, hen informatie biedt over de bestaande behandelingen, op begeleiding tijdens de behandeling en op een uitgebreide nazorg.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).