binnenland

Rode Kruis haalt lesbisch meisje van Kiekeboe sticker


gepost op 15/05/2017 om 20:00

Delen

Het Rode Kruis heeft dit jaar op de sticker een lesbisch meisje dat voor Fanny Kiekeboe flauwvalt vervangen door een man. Dat schrijft Het Nieuwsblad en werd ook bevestigt door woordvoerster van het Rode Kruis Ann Luyten in "De ochtend" op Radio 1. De hetero-normatieve versie van de sticker werd 650.000 keer verkocht.

Op de sticker is te zien hoe Fanny Kiekeboe, het populaire personage uit de Kiekeboe-stripalbums, een man op het strand reanimeert. Ze geeft hem mond-op-mondbeademing. Op de achtergrond veinzen vier mannen een flauwte, om ook mond-op-mondbeademing te krijgen. Eén van die mannen zou oorspronkelijk een meisje zijn dat in zwijm valt voor de dochter van Marcel Kiekeboe. Dat blijkt uit het ontwerp dat tekenaar Merho oorspronkelijk had getekend.

Als uitleg voor de verandering zegt Ann Luyten dat er voor het klassieke man-trouwbeeld is gekozen omdat “de grap niet duidelijk was“.
” Als je een grap moet beginnen uitleggen, dan is een grap om zeep. Het is ook heel moeilijk om een lesbisch meisje te tekenen, daar staat niet op dat ze lesbisch is. Het was allemaal een beetje verwarrend. Vandaar dat we voor het klassieke man-vrouwbeeld zijn gegaan. Toch blijft Luyten erbij dat het Rode Kruis ‘ pro-diversiteit”.

L-day Belgium die op 21 oktober de jaarlijkse lesbiennedag organiseren, roept op hun Facebook-pagina op om tekeningen van lesbische meisjes te posten en lanceert daarvoor ook de hashtag #lesbischmeisjevoorfanny. De verzamelde tekeningen zullen daarna overgemaakt worden aan het Rode Kruis.Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).