binnenland

Çavaria blij met transgenderwet die beter kan


gepost op 11/05/2017 om 20:00

Delen

Çavaria is tevreden dat België eindelijk stopt met de schending van de mensenrechten van transgenders en de verplichte sterilisatie afschaft. De belangenverdediger van transgenders betreurt wel dat de procedure niet voor iedereen gedemedicaliseerd wordt. Respect voor zelfbeschikking kan van deze wet de koploper in Europa maken.

“We vinden het een gemiste kans dat 16- en 17-jarigen nog steeds toestemming moeten krijgen van een psychiater voor ze hun geslachtsregistratie kunnen veranderen”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “De ouders moeten sowieso hun fiat geven, dus we zien niet in waarom een derde dan nog moet beslissen of iemand oordeelsbekwaam is.” In de bespreking in de Commissie Justitie stonden Minister Geens en Staatssecretaris Demir open om naast psychiaters ook andere artsen en psychologen over de oordeelsbekwaamheid te laten beslissen.

Een tweede bezorgdheid van çavaria is de miskenning van genderfluïditeit. Het huidige wetsontwerp laat toe om je geslachtsregistratie één keer aan te passen. Wie een tweede aanpassing wil moet langs de rechtbank passeren. “Genderidentiteit is niet altijd een vaststaand feit. Er zijn mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer beide of geen een van de twee”, legt Borghs uit. “Uitgaan van zelfbeschikking wil dan ook zeggen dat je zelf moet kunnen beslissen wanneer en hoe vaak je je geslachtsregistratie wijzigt.”

Na de bespreking en stemming in de commissie justitie gaat het wetsontwerp nu voor stemming naar de Kamer. Er is nog ruimte voor amendementen en çavaria rekent er dan ook op dat haar bezorgdheden worden meegenomen. “We hebben in dit dossier heel constructief samengewerkt met de regering en parlementairen. Het zou mooi zijn moesten ze van deze wet de koploper in Europa maken", aldus Borghs.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select