5GB in plaats van 4GB
agenda

Voor het eerst delegatie van mensen met hiv op Belgian Pride


gepost op 11/05/2017 om 10:00

Delen

Sensoa stapt dit jaar mee in de Brusselse Pride met een delegatie van mensen die besmet zijn met hiv en symphatisanten. Onder het motto ‘Haal hiv uit de kast’ en met als ‘gezicht’ de seropositieve Tim Van de Putte (kandidaat Mr. Gay Vlaanderen 2014) wil Sensoa mensen met hiv aanmoedigen om ‘uit de kast’ te komen met hun positieve hiv-status.

"Veel homo’s, lesbiennes, bi’s, transgenders weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om te leven met een geheim. We roepen hen dan ook op om zelf actief mee ‘hiv uit de kast te halen’ door erover te praten en zich goed te informeren", zo laat Sensoa weten in een persbericht.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Veel hiv-positieve mensen durven niet te vertellen dat ze hiv hebben, uit angst voor afwijzing en discriminatie. We mogen het in onze maatschappij niet langer toelaten dat mensen iets moeten verzwijgen en mogelijk de kans op hulp of ondersteuning mislopen. Vandaar mijn waardering voor de actie van Sensoa om mensen met hiv aan te moedigen om met hun positieve hiv-status ‘uit de kast’ te komen.”Hiv anno 2017<\b>
Volgens Sensoa is er anno 2017 nog weinig reden om hiv geheim te houden. Hiv is tegenwoordig een chronische aandoening, die met medicatie perfect onder controle gehouden kan worden. De medicatie zorgt er ook voor dat mensen met hiv een ondetecteerbare virale lading hebben. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid van het virus in het bloed zo laag is, dat het niet meer via een klassieke test kan aangetoond worden. Zij zijn dan niet langer ‘besmettelijk’. 96% van de mensen met hiv die medisch opgevolgd worden door een Aids Referentiecentrum hebben een zeer lage virale lading. Bovendien geeft de Belgische antidiscriminatiewet een goede juridische bescherming tegen discriminatie op diverse levensdomeinen.
Tim Van de Putte: ”Praten over hiv maakt het voor mij veel gemakkelijker. Ik schaam me niet voor mijn hiv. Door er iets positiefs mee te doen kan ik hiv zelf makkelijker aanvaarden. Liegen hoeft niet meer."

Foto: Tim Van de Putte tijdens Mister Gay Vlaanderen verkiezing. (Lieve Vanrompel)

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).