binnenland

Brussel hult zich een maand lang in regenboogkleuren


gepost op 05/05/2017 om 08:00

Delen

In Brussel is donderdagavond met de mini-pride het startschot gegeven voor de feestelijkheden naar aanloop van de Belgian Pride op 20 mei as. Ook in het Brusselse straatbeeld is de komende weken te zien dat de pride eraan komt. Zo komt er een zebrad en een MIVB bus in regenboogkleuren, aangepaste verkeerslichten en passen verschillende instellingen en bedrijven hun gevelverlichting aan. 

De pride-optocht is niet het enige LGBTQ-event dat in onze hoofdstad doorgaat. Op 17 mei is er het IDAHOT-forum met oa een Europese Ministeriële conferentie in samenwerking met Malta, dat momenteel het voorzitterschap in de EU waarneemt. Daarnaast is er ook de conferentie "Towards a bright LGBTI+ future" in BOZAR.

“Reden genoeg om dit thema extra in de verf te zetten. Ons land stond in 2016 op de twee plaats (na Malta) op de Rainbow Europe Map, een Europese ranking rond LGBTQ-beleid  en -wetgeving “ zegt Brussels Minister van Mobiliteit Pascal Smet. “Een pak Europese landen scoort nog bedroevend laag. We moeten het signaal blijven geven dat er nog veel werk aan de winkel is, en dat kan op geen betere plaats dan Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie.” 

MIVB bus in regenboogkleuren
 
Vanaf donderdag zal een gelede bus in regenboogkleuren ingezet worden op de drukste buslijnen van de MIVB. Ook het muziekplatform Wunderground zal worden aangepast en via advertenties en spotjes zal de vervoersmaatschappij het thema onder de aandacht brengen. 
“Met de slogan 'Brussel, dat zijn wij allemaal', willen we laten zien dat de MIVB een openbare vervoersmaatschappij is die erg veel belang hecht aan diversiteit en gelijkheid: zowel in haar eigen organisatiecultuur als naar haar gebruikers toe. Zo laten we als stad zien dat we mee strijden voor een samenleving waar niet de verschillen tussen mensen, maar wat ons verbindt belangrijk is,”, zegt Pascal Smet.
“Diversiteit vormt inderdaad een essentieel onderdeel van de MIVB. Daarom zijn wij tevreden dat we de Gay Pride voor het tweede opeenvolgende jaar kunnen ondersteunen, net zoals verschillende buitenlandse openbaarvervoersorganisaties dat ook doen. Deze parade staat symbool voor de diversiteit in de hoofdstad en is een echt volksfeest geworden”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Rainbowcrossing en aangepaste verkeerslichten
In samenwerking met de permanente vertegenwoordiging van Malta bij de EU en Staatssecretaris Bianca Debaets wordt een extra zebrapad in regenboogkleuren aangelegd op de voetgangersstrook aan het Shumanplein. Daarnaast worden op verschillende plaatsen in Brussel de figuurtjes op enkele oversteeklichten vervangen door koppeltjes van hetzelfde geslacht. Deze zullen te zien zijn vanaf 15 mei 2017. 

Verlichting en vlaggen
Voor de eerste keer zal ook de NMBS op vraag van Minister Smet regenboogvlaggen aan de gevels van de Brusselse stations bevestigen en de gevelverlichting van Centraal Station aanpassen. Tot slot zullen net als vorige jaren P&V, Belfius en ING hun hoofdzetels verlichten in de regenboogkleuren en zal ook de Grote Markt haar verlichting aanpassen.

Postkaartje
Visit Brussels brengt ook een postkaart uit die laat zien dat Brussel een echte "Rainbow City" is. De postkaart zal tijdens de festiviteiten worden uitgedeeld, zodat bezoekers uit binnen - en buitenland deze kunnen verzenden naar vrienden, familie of hun geliefde. 

Op 20 mei trekt de Pride voor de 22ste keer door het centrum van Brussel. Thema voor dit jaar is ‘Crossing Borders’.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).