binnenland

Homomannen mogen bloed geven als ze een jaar geen seks hebben


gepost op 28/04/2017 om 19:00

Delen

Mannen die gedurende minstens een jaar geen seksuele betrekkingen hebben gehad met een andere man mogen binnenkort bloed geven. De Federale ministerraad heeft daarvoor het licht op groen gezet. De onthoudingstermijn van een jaar geldt ook voor homomannen die monogaam leven en getrouwd zijn. Tot nu toe mochten mannen die in hun leven ooit eens een avontuurtje met een andere man beleefden nooit bloed doneren. Voor MSM (mannen die seks hebben met andere mannen) wordt die uitsluitingsperiode nu herleidt naar een jaar zoals andere risicogroepen waaronder drugsgebruikers, sekswerkers en toeristen die naar bepaalde landen op reis zijn geweest.

"Onze prioriteit bij bloeddonatie is de veiligheid van de patiŽnt die een bloedtransfusie nodig heeft. In dit verband is seksueel risicogedrag een belangrijke factor. De seksuele geaardheid is niet van belang", zo verklaarde minister De Block de versoepeling.

Ook Cavaria is blij met de versoepeling. "Wij pleiten zelf al heel lang voor de afschaffing van de levenslange uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen", zegt Jeroen Borghs van de LGBT-koeplvereniging.
Hij wijst er wel op dat een uitsluitingsperiode van 12 maanden lang is. "Dit maakt het voor veel mensen onmogelijk om bloed te geven. We vragen ons af of het niet korter kan."
«avaria vraagt ook dat de uitsluitingstermijn constant geŽvalueerd wordt en in lijn gebracht wordt met de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Voor het Rode Kruis staat de veiligheid van de patiŽnt die het bloed toegediend krijgt voorop. Daarom roept ze donoren op om eerlijk te zijn.†"Het is heel belangrijk dat de medische vragenlijst die iedere bloeddonor voor de bloedgift moet invullen dat die eerlijk en correct wordt ingevuld", zegt Ann Luyten van het Rode Kruis. "Voor elke bloedgift moet er ook gepraat worden met een arts. Het is belangrijk dat ook dit gesprek eerlijk verloopt."


Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).