binnenland

Kamer keurt unaniem Tsjetsjeense LGBT-resolutie goed


gepost op 28/04/2017 om 16:00

Delen

De Kamer heeft donderdag unaniem de resolutie goedgekeurd die het geweld en opsluiting van Tsjetsjeense LGBT's veroordeeld. De resolutie was ingediend door Philippe Blanchart,Stéphane Crusnière, Daniel Senesael en Gwenaëlle Grovonius (PS),Dirk Van der Maelen (sp.a), , Wouter De Vriendt (Groen), Jean-Jacques Flahaux (MR), Benoit Hellings (Ecolo), Olivier Maingain (DéFl) en Marco Van Hees (PVDA).

Met de goedkeuring van deze resolutie formuleert de Belgische politiek een krachtig statement in de richting van de Tsjetsjeense autoriteiten die de laatste paar maanden al honderden homoseksuelen hebben opgesloten in zes gevangenissen. Daar worden ze systematisch gefolterd zodat ze de identiteit opgeven van andere LGBT's. Hierbij zouden volgens de journalisten van de Russische krant Novaya Gazeta al vijftig dodelijke slachtoffers gevallen zijn.

De indieners van deze resolutie menen dat de Kamer – zoals in het verleden herhaaldelijk is gebeurd – de Belgische parlementaire diplomatie ten volle moet activeren, en aan de federale regering moet vragen een officieel standpunt in te nemen op bilateraal, Europees én multilateraal niveau, teneinde volledige klaarheid te scheppen en deze feiten, mochten ze worden bevestigd, te veroordelen. De regering moet de Tsjetsjeense en Russische overheid ook aansporen deze wreedheden een halt toe te roepen, de eventuele schuldigen te vervolgen alsmede, algemener, alle discriminatie op grond van seksuele geaardheid te beëindigen, overeenkomstig het Europees Verdrag voor de mensenrechten en de internationale verplichtingen ter zake.

De resolutie werd unaniem (129-0) goedgekeurd.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).