Travestie en Transgender

Belgische transgenderverenigingen hebben bedenkingen bij hervorming transwet


gepost op 27/04/2017 om 16:00

Delen

Çavaria en de Belgische transgenderverenigingen hebben belangrijke bedenkingen bij de hervorming van de transwet. Zelfbeschikking en respect voor de mensenrechten zijn weliswaar het uitgangspunt in het voorstel, maar helaas niet volledig waargemaakt. Als het huidige wetsontwerp nog verbeterd wordt, is België koploper in Europa.

Het huidige wetsontwerp laat toe om je geslachtsregistratie één keer aan te passen. Wie een tweede aanpassing wil moet langs de rechtbank passeren. “Genderidentiteit is niet altijd een vaststaand feit. Er zijn mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer beide of geen een van de twee”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Uitgaan van zelfbeschikking wil dan ook zeggen dat je zelf moet kunnen beslissen wanneer en hoe vaak je je geslachtsregistratie wijzigt.”

Wie een aanpassing van de geslachtsregistratie wil, moet een attest kunnen voorleggen dat men geïnformeerd werd door een erkende transgendervereniging. De transgenderverenigingen zien dit zelf echter niet zitten. “We begrijpen niet goed waar dit goed voor is”, zegt Borghs. Het wetsontwerp regelt een puur juridische aangelegenheid: het aanpassen van je geslachtsregistratie. Transgenderorganisaties de taak geven mensen in te lichten over de sociale gevolgen van deze aanpassing is dan ook raar. “Het is niet door de aanpassing van dat lettertje op je officiële documenten dat je geconfronteerd wordt met de sociale gevolgen van transgender zijn. Het merendeel van de mensen leeft al lang in de gewenste genderrol, en ervaart de sociale gevolgen dag in dag uit”, verklaart Borghs.

Een laatste struikelblok voor çavaria is dat 16- en 17-jarigen nog steeds toestemming moeten krijgen van een psychiater. “Een arts moet een oordeel vellen over de genderidentiteitsbeleving van de jongere. Er moet dus een diagnose worden gesteld. Dat druist in tegen internationale mensenrechtenverplichtingen die medicalisering veroordelen”, legt Borghs uit.

De bezorgdheden van çavaria, Rainbowhouse Brussels, Arc-en-Ciel Wallonie en Genres Pluriels, worden gedeeld door het genderteam van het UZGent Gent, het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, de Equality Law Clinic (ULB), Amnesty International en ILGA-Europe. “We verwachten dat het wetsontwerp nog wordt aangepast en dat België het land wordt met de meest vooruitstrevende transwet in Europa”, zegt Borghs.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).