agenda

Belgian Pride organiseert solidariteitsactie tegen mishandeling Tsjetsjeense homoseksuelen


gepost op 19/04/2017 om 00:00

Delen

Donderdag wordt er aan de Brusselse beurs een solidariteitsactie tegen de misdaden tegen homoseksuelen in Tsjetsjenië gevoerd. Op dit moment worden LGBT-personen opgesloten in een illegale Tsjetsjeense gevangenis, waar ze gefolterd en onmenselijk behandeld worden. Internationale media spreken al over drie doden. RainbowHouse Brussels, Çavaria en Arc-en-Ciel Wallonie, verenigd in The Belgian Pride, veroordelen de wrede schendingen van de mensenrechten tegen LGBT-personen - in het bijzonder homo's - in Tsjetsjenië.

Op donderdag 20 april om 18u30 aan de Beurs in Brussel wordt er een grote menselijke regenboogvlag gevormd. Met deze actie worden de misdaden in Tsjetsjenië aangekaart en opgeroepen tot internationale acties tegen deze grove schendingen van de mensenrechten.
 
Daarnaast wil çavaria een krachtdadige reactie van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie Federica Mogherini (S&D). Reynders en de EU riepen al wel op om de zaak te onderzoeken, maar dat alleen volstaat voor çavaria niet.
 
“We willen niet alleen onderzoek, we willen dat de mishandelingen en zelfs martelingen onmiddellijk stoppen. Reynders en Mogherini kunnen druk zetten op de Russische en Tsjetsjeense autoriteiten om de levenssituatie van holebi’s en transgenders in Tsjetsjenië te verbeteren”, zegt Yves Aerts van çavaria. “Er zijn veel instrumenten voorhanden. Zo kan de Belgische ambassadeur de opgesloten homo’s bezoeken om hun situatie in de gevangenis te kunnen beoordelen. Tegelijk kunnen onze vertegenwoordigers ook de Russische en Tsjetsjeense autoriteiten herinneren aan de mensenrechtenbepalingen waartoe zij zich hebben verbonden via allerhande verdragen. De EU-lidstaten hebben zelf richtlijnen aangenomen om LGBTI-rechten buiten Europa te promoten. Die passen ze nu best volwaardig toe.”
 
De Belgian Pride kijkt dit jaar 'over de grenzen' heen. LGBT+-vluchtelingen ontvluchten hun eigen land omwille van vervolgingen, op zoek naar veiligheid en een leven waarin zij zichzelf kunnen zijn.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).