binnenland

Groen roept Belgi en Europa op tot veroordeling homovervolging Tsjetsjeni


gepost op 13/04/2017 om 13:00

Delen

Volgens een rapport van Human Rights Watch loopt in Tsjetsjeni een brutale campagne tegen homoseksuele mannen. De autoriteiten sporen homos actief op, en martelen de gevangenen. Dit is heel ernstig. Discriminatie of vervolging op grond van seksuele geaardheid is nooit of te nimmer aanvaardbaar. We verwachten een forse houding van de Europese Unie en van de Belgische staat ten aanzien van Tsjetsjeni. Diplomatiek als het kan, met sancties als het moet, stellen Bart Staes (Europarlementslid Groen) en Wouter De Vriendt (Kamerlid Groen).

Volgens Staes moet er vanuit Europa een duidelijk signaal komen naar de Russische en Tsjetsjeense autoriteiten. Mensen die op arbitraire wijze gevangen zijn genomen moeten onmiddellijk in vrijheid gesteld worden. De overheden moeten ook concrete en afdoende maatregelen nemen om LGTB-mensen daadwerkelijk te beschermen. Rusland moet ook een officieel onderzoek opstarten naar degenen die deze misdrijven ten aanzien van LGTB-mensen begingen. De daders moeten voor de rechter gebracht worden, aldus Staes. De groene fractie in het Europees Parlement agendeerde een debat over de wantoestanden in Tsjetsjeni voor de eerstkomende plenaire vergadering op 26 april.

Maar ook Belgi moet positie innemen. We moeten assertief reageren op deze walgelijke en mensonterende praktijken. Hier lauw op reageren zet de deur open voor andere gelijkaardige regimes om hun burgers als vuil te behandelen. En dat mogen we niet toestaan, aldus De Vriendt. Hij roept minister Reynders op om een forser signaal te geven aan Moskou en Grozny. Verder vraagt De Vriendt dat Staatssecretaris Francken een bijzondere gevoeligheid toont voor wie als LGBT uit Tsjetsjeni in Belgi aankomt. Vervolging wegens sexuele orintatie is immers een van de gronden op basis waarvan je volgens het internationaal recht bescherming kan krijgen.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
ɠ2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).