binnenland

Sp.a eist sterk statement tegen homogeweld in TsjetsjeniŽ


gepost op 13/04/2017 om 12:00

Delen

In een persbericht eist de sp.a dat de regering met een sterk statement komt tegen het homogeweld in TsjetsjeniŽ.

Meer dan honderd homoís zijn de voorbije weken in TsjetsjeniŽ opgepakt en vastgezet. Er gaan berichten rond dat ze in de gevangenis gemarteld worden ťn dat ze door familie en naasten worden geÔntimideerd of zelfs vermoord. ďVandaag wordt in TsjetsjeniŽ een gruwelijk hoofdstuk van misdaden tegen de mensheid geschreven en daar dient snel tegen opgetreden te worden, ook door ons landĒ, zeggen Kamerleden Dirk Van der Maelen en Fatma Pehlivan.

sp.a vraagt minister van Buitenlandse Zaken Reynders om de Russische ambassadeur te ontbieden om verheldering te brengen. ďDe Tsjetsjeense en de Russische overheden zijn uitleg verschuldigd over de escalatie van dit soort waanzinnige maatregelen tegen holebiís in de Kaukasische regio. Van der Maelen en Pehlivan roepen minister Reynders op om een sterk en eenduidig statement te maken en de wereld te tonen dat ons land wťl morele principes heeft en de rechten van homoseksuelen zeer ernstig neemt. Reynders moet ook de vraag van Federica Mogherini, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, ondersteunen in haar pleidooi om onmiddellijk een grondig onderzoek te eisen naar de verontrustende ontwikkelingen in TsjetsjeniŽ.

Human Rights Watch bevestigt, na eerdere sporadische berichten, dat er momenteel in TsjetsjeniŽ, een autonome deelrepubliek van de Russische Federatie, een brutale, gewelddadige en vooral georganiseerde vervolging van homoís plaatsvindt. ďHomofobie is al jaren een ernstig probleem in deze Kaukasische regioĒ, zegt Van der Maelen. †ďVroeger al werden slachtoffers van homofoob geweld niet serieus genomen. Bij de politie aankloppen, eindigde vaak met nog meer geweld. Dat de Russische autoriteiten adviseren aan slachtoffers om hun mishandeling te rapporteren bij de lokale autoriteiten is daarom een wel heel cynische en ziekelijke grap. Bovendien heeft Ramzan Kadyrov, de leider van deze kleine Kaukasische deelrepubliek, nog nooit zonder enige steun of dekking van het Kremlin gehandeld en staat hij internationaal bekend als ťťn van de trouwste Poetin handlangers.Ē

ďOns land, dat verklaart om zich internationaal in te zetten voor rechten van homoseksuelen wereldwijd, heeft de morele plicht om hier fors op te reagerenĒ, gaat Pehlivan verder. †ďZonder sterke veroordeling van het homofoob geweld in TsjetsjeniŽ is ons zitje in de mensenrechtenraad van de VN niet meer dan theater.Ē

Kamerleden Van der Maelen en Pehlivan gaan de reactie van onze minister van Buitenlandse Zaken op de eerstvolgende commissievergadering evalueren en aan hun collega's voorstellen om deze kwestie verder op te volgen door ondermeer de Russische ambassadeur in persoon uit te nodigen om tekst en uitleg te geven in de Kamercommissie. ďOnze regering moet expliciet duidelijk maken dat BelgiŽ morele principes heeft en de rechten van homoseksuelen ernstig neemt.Ēet de petitie vraagt Amnesty International dat er we stappen ondernomen worden om homoseksuelen in TsjetsjeniŽ te beschermen.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).