buitenland

Piet De Bruyn en An Capoen (N-VA) reageren vol afschuw op het Tsjetsjeense concentratiekamp voor homoseksuelen


gepost op 11/04/2017 om 23:00

Delen

In een persbericht reageren N-VA-volksvertegenwoordigers Piet De Bruyn en An Capoen drukken vol afschuw over het bericht dat honderden homo’s de afgelopen week in de republiek Tsjetsjenië zijn opgepakt en in een concentratiekamp voor werden opgesloten.

De Russische vrije krant Novaya Gazeta bracht de jacht op holebi’s en het bestaan van een concentratiekamp voor homo’s naar buiten. President Kadyrov regeert het land met een ijzeren hand en voerde de afgelopen jaren ook een islamiseringspolitiek waarbij de waarden en principes van de sharia boven de wet worden gesteld en zij die niet in het keurslijf van de president passen dienen te verdwijnen.

Kamerlid An Capoen: “Als partij verzetten wij ons steevast tegen de wijdverbreide discriminatie en het gebruik van geweld tegen holebi's in Rusland of in enig andere maatschappij. We vinden dan ook dat de Internationale gemeenschap de georganiseerde ontvoering, marteling en moord op leden van de holebigemeenschap in de Zuid-Russische republiek moet onderzoeken.”

“Wat nu in Tsjetsjenië gebeurt, tart elke verbeelding. Homo’s opsluiten in concentratiekampen is zonder meer barbaars. Ook Rusland is verantwoordelijk voor deze waanzin. Poetin voert immers zelf al jaren een beleid waarbij de mensenrechten van homoseksuelen zwaar worden geschonden. Europa kan de blik niet afwenden van deze grove schending van de mensenrechten en moet alles in het werk stellen om ze onmiddellijk te laten stoppen”, aldus Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn.

Beide volksvertegenwoordigers willen het dan ook niet enkel bij woorden laten. An Capoen: “De Tsjetsjeense autoriteiten ontkennen, bagatelliseren of vergoelijken steevast het geweld. Gezien wij niet over directe contacten beschikken met hen, zullen wij aan minister Reynders vragen om dit bij de Russische autoriteiten aan te kaarten, hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid om al hun burgers tegen discriminatie en geweld te beschermen en hun medewerking aan een onderzoek te vragen."

Piet De Bruyn die in de Raad van Europa zetelt, zal zijn Russische collega’s er dan ook persoonlijk over aanspreken. “We willen niet zomaar met het vermanende vingertje zwaaien, maar Rusland ondertekende net als ons land het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, voor ons is dit meer dan een vodje papier. Ik zal er dan ook bij mijn ambtgenoten in de Parlementaire Vergadering van de Raad op aandringen dat zij in eigen land ook onze verontwaardiging laten horen. Desgevallend zullen we ook binnen de Raad stappen ondernemen."

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).