buitenland

North Carolina herroept omstreden toiletwet gedeeltelijk


gepost op 31/03/2017 om 10:00

Delen

De Amerikaanse staat North Carolina heeft de omstreden transgender toiletwet gedeeltelijk herroepen. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat van de staat hebben donderdag een wet goedgekeurd waarvan Gouverneur Roy Cooper al laten weten heeft dat hij ze zal ondertekenen. Maar de herroeping kan niet rekenen op de goedkeuring van LGBT-rechten organisaties en activisten

Een jaar lang nam de wetgevende macht van de staat, ondanks kritiek langs alle kanten, geen initiatief om de wet te herroepen die het gebruik van de openbare toiletten van het andere geslacht dan vermeld op de geboorteakte van de gebruiker verbiedt. Ook werden de termen genderidenditeit en seksuele geaardheid geschrapt uit de anti-discriminatiewetten van de staat. De National Collegiate Athletic Association (NCAA),een vrijwilligersorganisatie waarin ongeveer 1.200 instellingen, sportcompetities, organisaties en individuele personen verenigd zijn, dreigde ermee om tot 2022 geen sportevenementen in de staat te organiseren als de wet tegen het einde van maart niet herroepen was.

Die herroeping, zij het gedeeltelijk, is er nu gekomen met House Bill 142. Die verbiedt dat lokale besturen en onderwijsinstellingen regels hanteren die de beperking van het gebruik van de openbare toiletten regelen. Wel is er een verbod tot 2020 in HB 142 opgenomen die het verbiedt om stappen te ondernemen om anti-discriminatiewetten voor LGBT's wettelijk goed te keuren.

Vooral dit laatste is een doorn in het oog van de verschillende LGBT-rechtenorganisaties en activisten. In een gezamenlijke mededeling laten tien organisaties waaronder HRC weten dat de nieuwe wet geen echte herroeping is van de toiletwet.
"Deze wet installeert een verbod op gelijkheid door anti-discriminatiebescherming te verbieden in heel de staat en de haat tegen transgenders aan te wakkeren", zo zegt HRC-voorzitter Chad Griffin.

"Iedere wettenmaker die deze wet heeft gesteund heeft de LGBTQ-gemeenschap verraden." HRC belooft ook om stappen tegen deze wet te ondernemen en roept bedrijven, sportorganisaties en kunstenaars die tegen de toiletwet waren ook op om zich tegen deze nieuwe wet te verzetten.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
ɠ2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).