Baby zomervoordeel
buitenland

Pijnlijke veranderingen bij Pride Amsterdam


gepost op 24/03/2017 om 08:00

Delen

Dit jaar zijn er enkele, volgens de organisatie, pijnlijke veranderingen in de Amsterdamse Canal Pride aangebracht. Dat blijkt althans uit de vergunningsaanvraag die de organisatie deze week heeft ingediend bij de gemeente.
Met die veranderingen wil de organisatie de Canal Pride dit jaar een feest laten zijn voor bezoekers én bewoners. Pride Amsterdam wordt gehouden van 29 juli t/m 6 augustus.

Mede om de overlast voor omwonenden deze zomer terug te dringen worden onder andere een aantal maatregelen genomen met betrekking tot de straatfeesten. Zo komen een aantal (straat)feesten te vervallen en worden de feesten van het evenement nog verder over het centrum verspreid. Vier feestlocaties – Stopera, Rembrandtplein, Amstel54 en Amstel178 – worden geschrapt. Met deze maatregel wordt de druk op en rond het Rembrandtplein fors verminderd. De Dam wordt als nieuwe locatie – na het succes tijdens EuroPride afgelopen jaar – toegevoegd.

“We hebben tijdens de EuroPride goede ervaringen opgedaan. Iedereen was het erover eens, dat op de Dam één van de allermooiste feesten was georganiseerd”, stelt directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride. “Afscheid nemen van het feest op de Amstel doet pijn in het hart. Er komt een einde aan een historische locatie waar Pride Amsterdam 22 jaar geleden begon. Echter, vanwege de hele nieuwe verkeerssituatie in de binnenstad op en rond het Rembrandtplein, kunnen we de Amstel helaas niet meer afsluiten. Bovendien is er een aantal horeca-zaken verkocht, waardoor ook de financiële haalbaarheid onder druk is komen staan.” Daarnaast is besloten om het aantal ‘feesturen’ in te perken. Zo starten de feesten vrijdag een uur later en op zaterdag 3 uur later.

Vaarroute
Verder worden een aantal maatregelen op het water genomen. De nieuwe route die afgelopen jaar is ingevoerd, blijft gehandhaafd, maar als het aan stichting Amsterdam Gay Pride ligt wordt de vaarroute wel omgedraaid. Spee: “We zetten in om voortaan van Oosterdok naar Westerdok te varen. Dit heeft een aantal voordelen. Bij het Oosterdok is meer ruimte om de boten op te stellen en kunnen makkelijker ‘problemen’ met boten opgevangen worden. Zo worden ‘gaten’ in de parade vermeden en kan die sneller worden afgewikkeld. Hierdoor hebben inwoners uiteindelijk minder overlast.”

Verder zal na de laatste boot van de parade de Prinsengracht op drie locaties worden afgesloten, te beginnen vanaf de Amstel. “Hierdoor voorkomen we dat er geen ‘parade na de parade’ van kleine bootjes achter de officiële stoet aan komt. Dit zorgt altijd voor een ‘opeenhoping’ van bootjes in de Prinsengracht en vooral in de omgeving van het Amstelveld. Door deze maatregel zal er een eind komen aan de overlast rond het Amstelveld.” In navolging van 2016 zal de gemeente ook dit jaar de gracht zoveel mogelijk autovrij maken.

Naast het verminderen van de overlast gaat de stichting in samenwerking met de gemeente Zandvoort en Zandvoortse ondernemers van 31 juli t/m 2 augustus diverse activiteiten organiseren. De uitbreiding past geheel in lijn met de wens van de Gemeente Amsterdam en Amsterdam Marketing om Metropool Amsterdam meer in de activiteiten te betrekken. Verder zal, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving in de media, de Botenparade ook dit jaar spectaculair geopend worden door het welbekende Flyboard team.

Pride Amsterdam wordt gehouden van 29 juli tot en met 6 augustus. De botenparade is op 5 augustus. Met het festival wil de stichting Amsterdam Gay Pride blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Thema van de aankomende Pride Amsterdam is ‘This Is My Pride’.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select