buitenland

Compensatie voor veroordeelde Duitse homoseksuelen


gepost op 23/03/2017 om 16:00

Delen

Duitsland gaat voor hun homoseksualiteit veroordeelde mannen compenseren. Het Duitse parlement heeft een wet goedgekeurd die de ongeveer 5.000 nog levende mannen die hiervoor in aanmerking komen een vergoeding toekent van 3.000 euro vermeerderd met 1.500 euro per jaar dat ze in de gevangenis zaten.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas liet weten dat de compensaties al lang gebeurd moesten zijn.
"Zij (homoseksuelen mannen die enkel terecht stonden omdat ze homo waren) werden vervolgd, gestraft en verguisd door de Duitse staat enkel om hun voorliefde voor mannen, omwille van hun seksuele identiteit.

Het beruchte artikel 175, dat homoseksualiteit strafbaar maakte,werd in 1871 in de Duitse strafwet opgenomen maar werd nauwelijks uitgevoerd. Dat veranderde echter toen het Nazi-regime aan de macht kwam en het artikel nog verder werd uitgebreid. Het bewuste artikel bleef na de Tweede Wereldoorlog zowel in Oost- als West-Duitsland in de strafwet staan. Geschat wordt dat meer dan 54.000 mannen voor hun homoseksualiteit vervolgd werden. In 1994 werd het bewuste artikel uit de strafwet geschrapt.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
ɠ2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select