binnenland

Negentig procent van de politiezones heeft een referentieambtenaar


gepost op 15/03/2017 om 18:00

Delen

Dit jaar zijn er 171 referentieambtenaren aangeduid binnen de 188 politiezones die ons land telt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) geantwoord op een vraag van Nele Lijnen (Open VLD).Voor elke eerstelijnsdienst werd inmiddels een referentieambtenaar aangeduid. ‘Helaas kon de minister niet meedelen in welke politiezones er nog geen referentieambtenaar was aangeduid. Dat is nochtans belangrijk om een goed onthaal van slachtoffers van homo- en transfobie te verzekeren”, zegt Nele Lijnen.

Het Limburgs Kamerlid verbaast er zich tevens over dat de minister meldt dat het niet de bedoeling is dat de lijst van referentiepersonen bekend wordt gemaakt bij de doelgroep en het brede publiek. “De minister stelt in zijn antwoord als verklaring daarvoor dat het niet uitsluitend de taak is van referentiepersonen om slachtoffers van discriminatie en haatmisdrijven te ontvangen, maar het is de taak van elke politieambtenaar om slachtoffers een professioneel onthaal te bieden.”

Doe aangifte van homo- en transfobe misdrijven!
In antwoord op de vraag van Nele Lijnen gaf de minister nog het aantal geregistreerde feiten inzake homofobie in de periode 2011-2015 mee. “In 2011 werden 87 inbreuken op de anti-discriminatiewet van 10 mei 2007 op basis van seksuele geaardheid geregistreerd. In 2012 was dat aantal gestegen tot 163. In 2013 ging het om 142 feiten, in 2014 om 192 en in 2015 om 168”, rekent Nele Lijnen voor.
Nele Lijnen benadrukt ten slotte het belang dat slachtoffers van homo- en transfobie effectief aangifte doen van de tegen gepleegde misdrijven. “Zonder aangifte ontsnappen daders de dans. Zo’n cadeau mag niemand hen gunnen.”

Bron: Out Of The Blue

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).