Baby zomervoordeel
binnenland

Levenslange gevangenisstraf voor slaapkamermoord


gepost op 14/03/2017 om 20:00

Delen

Het Tongerse Hof van Assisen heeft de 23-jarige Abdullah Essah tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de 50-jarige Erik Janssen uit Dilsem-Stokkem in 2013. De jury zag geen verzachtende redenen en ging in op de door het parket gevorderde strafeis.

Het lichaam van de minderbegaafde homoseksuele man werd twee dagen nadat hij door Abdullah E. werd neergestoken door de hulpdiensten teruggevonden.Op 22 oktober 2013 hadden de twee mannen afgesproken om samen naar een voetbalwedstrijd te kijken. Abdullah E. viel toen op de zetel in slaap en werd wakker toen Janssen toenadering tot hem zou gezocht hebben. Met een mes stak hij verschillende keren in de borststreek van de oudere homo die zelf nog grotendeels in de kast zat. Het lijk van Janssen werd twee dagen later door de hulpdiensten ontdekt nadat de werkgever aan een buurvrouw gevraagd had om eens langs te gaan.De buurvrouw verwittigde de hulpdiensten omdat ze niet binnen durfde te gaan. Zij vonden het lichaam van de man in de woonkamer terug en doorheen het huis werden ook verschillende bloedsporen aangetroffen. In maart 2014 leidde dat tot de arrestatie van Abdullah E. De twintiger was geen onbekende voor de politie want in het verleden werd hij al gearresteerd voor verschillende diefstallen.

De assisenzaak kende enkele verrassende wendingen. Op de eerste dag gaf Essah Abdullah voor het eerst toe dat hij een vijftal betaalde homoseksuele contacten had gehad met Erik Janssen. Tijdens zijn verhoor zei hij plotseling dat hij ‘niet heteroseksueel’ is.Hij gaf toe dat hij al vanaf zijn twaalfde homoseksueel was en dat verborgen hield voor zijn familie en vrienden.Hij meende echter dat Erik Janssen zijn dood zelf had uitgelokt, omdat hij bleef dreigen hun homoseksuele betrekkingen openbaar te maken. “Ik had Erik Janssen gevraagd om erover te zwijgen, want binnen de Marokkaanse gemeenschap zou ik zeker in de problemen geraken”, zei Abdullah tijdens de eerste dag van zijn proces.

Dat homoseksualiteit bij de Marokkaanse gemeenschap inderdaad nog niet geaccepteerd wordt bleek uit de getuigenis van de 62-jarige moeder van Essah.
Haar reactie was hard toen ze te horen kreeg wat haar zoon op het proces had verteld. “Als hij homoseksueel zou zijn, dan is hij mijn zoon niet meer. Dat is nog erger dan een man vermoorden. Als ik dat had geweten, zou hij thuis niet meer binnen mogen”, zei ze tijdens haar verhoor.

Tijdens de uiteenzetting van de onderzoekers bleek dat de doodstrijd van Erik Janssens bijna anderhalf uur geduurd had. De trappenhal en woonkamer zaten helemaal onder het bloed van de messteken die Janssens had gekregen. Volgens de onderzoekers bleek uit de sporen dat Essah zijn slachtoffer de keel dicht had geknepen nadat hij hem te lijf ging met een mes en schaar. Janssen had een twintigtal steek- en snijletsels, een gebroken keelskelet en zware anale verwondingen.

De bevindingen van de onderzoekers werden ook bevestigd door procureur Alexandra Van Kelst. "Ik heb zelden zo bloederige taferelen gezien. Erik Janssen onderging een afschuwelijk lange doodsstrijd. Hij was overgeleverd aan het geweld van Essah. Hij heeft Erik op alle gebied kapot gemaakt. De zware anale verwondingen verwijzen naar het feit dat hij Erik heeft willen doen lijden. De gruwel weegt bijzonder zwaar door", aldus Van Kelst.


Maandag zorgde de advocaat van Essah, Gino Houbrechts, nog voor een verrassing door niet te pleiten over de schuld van zijn client. "Ik heb zaterdagavond in de gevangenis overleg gehad met mijn cliënt. We laten het over aan de wijsheid van de jury en het hof. U zult in eer en geweten oordelen over de schuldvragen van doodslag en de voorbedachtheid", aldus advocaat Gino Houbrechts.
"We gaan akkoord met alles wat hier al gezegd is", voegde hij eraan toe. De doodslag werd niet betwist door Essah. Hij heeft op het proces zelf gezegd dat hij Janssen dood wilde.
Na 3,5 uren beraadslagen werd Abdullah door de jury schuldig verklaard aan moord. Hij werd veroordeeld tot levenslange opsluiting.

Bron: Belga/eigen berichtgeving

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select