binnenland

Zuhal Demir (N-VA) nieuwe staatssecretaris Gelijke Kansen en Armoedebestrijding


gepost op 24/02/2017 om 20:00

Delen

Zuhal Demir uit Genk heeft vrijdag de eed afgelegd als de nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. Zij volgt Elke Sleurs op die in Gent Siegfried Bracke vervangt.

Sinds 2010 is de 36-jarige Demir de arbeidsmarktspecialiste van de N-VA in de Kamer. Ze legde zich toe op de thema’s van sociaal overleg, welzijn op het werk en een goed evenwicht tussen rechten en plichten. De mijnwerkersdochter studeerde af als juriste aan de KUL en haalde daarna een master Sociaal Recht aan de VUB. Van 2004 tot 2013 werkte ze als advocate arbeidsrecht in Antwerpen.

In 2013 werd ze ook districtsburgemeester van Antwerpen in een coalitie met N-VA, Open VLD en Groen. Ze verhuisde in 2016 terug naar haar geboortestad Genk om samen met haar broers en zussen de zorg voor haar zieke moeder op te nemen.

Demir is van Turks-Koerdische origine. Haar vader kwam in de jaren ‘70 naar Genk om te werken in de mijnen. Recent nog werd ze bedreigd met de dood om haar strijd tegen de onderdrukking van de Koerden. Demir neemt ontslag als voorzitster van de raad van bestuur van het Agentschap Integratie en Inburgering.

Ze werd door het weekblad Knack verkozen tot een van de meest invloedrijke Vlamingen met een migratie-achtergrond en door het Neutraal Secretariaat voor Zelfstandigen als ‘Meest ondernemingsgezinde parlementslid’.

Demir volgde in 2016 de vluchtelingenroute vanuit Noord-Irak naar België in de veelbesproken tv-reeks Terug naar eigen land. Ze haalde in 2015 ook de internationale pers met een fotoshoot voor P-Magazine.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).