Last Minutes, Reizen en Hotels Vergelijken?
buitenland

Trump draait richtlijn voor gender-neutrale toiletten terug


gepost op 23/02/2017 om 23:00

Delen

De administratie van de Amerikaanse president Trump heeft woensdag de richtlijn die transgender studenten federale bescherming bood bij het gebruik van toiletten of kleedkamers van het geslacht van hun genderidentiteit.
De president is van oordeel dat de individuele staten hierover moeten beslissen.

Iedere school heeft een brief ontvangen waarin de beslissing werd bekend gemaakt. In de brief wordt wel vermeld dat de scholen maatregelen moeten nemen die ervoor zorgen dat LGBTQ-studenten in een veilige omgeving kunnen studeren en opgroeien.

De bedoeling van de richtlijn was om transgenders te beschermen tegen discriminatie. Hoewel niet bindend, konden scholen wel hun subsidies verliezen als ze de richtlijn niet respecteerden.
Na de implementatie van de richtlijn door president Obama vorig jaar in mei trokken dertien vooral conservatieve staten naar de rechter. De rechter in Texas schorste de implementatie van de richtlijn tijdelijk op omdat de wettelijke termijnen niet werden gevolgd. Tegenstanders van de maatregel argumenteerden dat de richtlijn de veiligheid en de privacy van andere studenten in het gedrang bracht.
De nieuwe minister van justitie Jeff Sessions maakte toen hij benoemd werd er geen geheim van dat hij de richtlijn wilde herroepen. Daarvoor had hij echter de goedkeuring nodig van het departement van onderwijs. Minister van Onderwijs DeVos verzette zich ertegen maar moest haar verzet opgeven toen Donald Trump de kant koos van Sessions.

Het herroepen van de richtlijn is een tegenslag voor LGBTQ-organisaties die het opnam voor de rechten van transgender studenten. Volgens hen lopen de transgender studenten nu het risico om gediscrimineerd te worden op basis van hun geslacht of seksuele oriŽntatie.

Volgens een studie van de faculteit rechten van UCLA identificeren in de VS naar schatting 150.000 jongeren tussen de 13 en de 17 jaar zich als transgender, dat is 0,7 procent van het totale aantal jongeren in die leeftijdscategorie.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).