binnenland

28 jaar gevangenis gevraagd voor Truienaar die liefdesrivaal neerschoot


gepost op 08/02/2017 om 19:00

Delen

Voor de correctionele rechtbank van Tongeren is de rechtszaak tegen de 61-jarige moordenaar van Rudy Proost (53) uit Meeuwen-Gruitrode begonnen. Proost woonde samen met zijn vriend A.D. met wie hij al 23 jaar een relatie had. A.D onderhield echter ook een relatie met Marc V. uit Sint-Truiden die op 25 maart zijn liefdesrivaal neerschoot toen die in de zetel lag te slapen. Het Openbaar Ministerie vorderde een gevangenisstraf van 28 jaar gevraagd voor Marc V.

Nadat hij zijn vriend verloren was aan de gevolgen van botkanker ontmoette Marc V. zijn voormalige liefde A.D in augustus 2014 opnieuw op de rommelmarkt van Sint-Truiden. In eerste instantie biedt A.D. een schouder om op te huilen en een luisterend oor aan. De gevoelens tussen Marc V. en A.D nemen echter toe en ze beginnen een relatie. A.D verlaat in februari 2015 zijn vriend voor een week maar keert met een smoes terug naar Rudi Proost.
“Die vijf dagen waren super. Samen koken, tv kijken, dingen doen dat was super”, zo vertelde Marc V. tegen de speurders tijdens één van de verhoren na de moord op Proost. Dat geluk was echter van korte duur toen A.D. met een smoesje de relatie verbrak en terugkeerde naar zijn partner met wie hij 23 jaar lang samen was.

“Hij is vertrokken en twee uur later was hij nog niet terug. Ik dacht dat hij een accident gehad had. Ik belde hem en hij zei dat ik niet kwaad mocht zijn en dat hij bij zijn nicht zat om alles op een rijtje te zetten. Mijn hele wereld stortte ik. Ik heb zitten janken in de zetel en dacht daar klopt iets niet. Toen ben ik naar hem toe gereden.Toen ik hem aan het venster zag zitten heb ik getikt. Rudi zei dat hij moest gaan kijken. Maar hij durfde me niet onder ogen komen.”

De dag erna zou Mark V. zichzelf een geweer aanschaffen. In een parkeergarage wacht hij zijn liefdesrivaal op met het geweer. Volgens advocaat Engelen, die A.D als burgerlijke partij vertegenwoordigd, wilde hij Proost toen al uit de weg ruimen maar bedacht hij zich toen hij merkte dat hij geen kogels bij had. Vervolgens stalkte en observeerde hij Rudi Proost in zijn huis. Toen hij op 25 maart 2015 zag dat er een andere man Proost aan het helpen was met het leggen van een nieuwe vloer dacht hij dat Proost A.D aan het bedriegen was. Hij confronteerde Proost hiermee en het kwam tot een schermutseling. Korte tijd later keerde hij terug met het jachtgeweer en schoot hij Rudi Proost neer toen die in de zetel zat. "Ik heb de deur opengedaan en direct geschoten. Hij zat maar een halve meter van mij af in de zetel.Hij moest niet dood maar ik was te opgejaagd." V. schoot Proost tweemaal in het hoofd en ensceneerde een inbraak in een poging om zijn sporen te verbergen. Het wapen gooide hij in het kanaal waar het later ook terug gevonden werd. Het lichaam van Proost werd door A.D rond middernacht ontdekt toen die thuis kwam. De politie kwam al snel bij Mark V. terecht.

Voor de procureur is er maar één zekerheid in deze zaak. "Als V. de situatie had aanvaard. Als V. geen wapen gekocht had, het wapen niet meegenomen had en niet naar Rudi was gereden, dan leefde Rudi nu nog. Dat is de realiteit. Niets anders. U bent schuldig aan moord en niemand anders. "

Marc V. zei tot slot nog dat hij zijn straf niet wil ontlopen maar dat de gevorderde straf van 28 jaar wel heel zwaar was. Voor hij de rechtszaal verliet betuigde hij nogmaals zijn spijt. Vonnis op 8 maart.


Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).