media

Acteur John Hurt (77) overleden


gepost op 28/01/2017 om 15:00

Delen

De Britse acteur John Hurt (77) is overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Hij is bekend van rollen in films als "Alien", "Midnight express", "The elephant man" en een aantal films uit de "Harry Potter"-films.

In 1975 gaf hij gestalte aan de Britse homo-activist Quentin Crisp in de biografische film "The Naked Civil Servant". Een rol die hij 30 jaar later terug zou spelen in het vervolg "An Englishman In New York". De film vertelt het levensverhaal van Quentin Crisp en leverde de acteur een BAFTA Award op voor beste acteur. Tijdens een interview vertelde John Hurt dat iedereen hem had afgeraden om Quentin Crisp te spelen. "Het gaat je carrière ruïneren. Je gaat te ver. Je zal getypcast worden als een homoseksueel. Het werd toen als beledigend gezien. Welke post ik achteraf kreeg? Vooral veel dankbaarheid. Het had mensen hun leven veranderd. Het was fascinerend voor mij om er achter te komen hoe die mannen met dat geheim leefden."
Gedurende zijn carrière is hij twee keer genomineerd geweest voor een Oscar. Een keer voor zijn rol in "Midnight express" en een tweede keer voor zijn vertolking van John Merrick in "The elephant man" van David Lynch. Voor die rol wint hij wel een Golden Globe.
John Hurt bouwt doorheen zijn carrière ook een grote fanbasis op door in verschillende filmklassiekers mee te spelen. Zo was hij te zien in de "Harry Potter"-filmreeks, boort er zich een zuurspuwende alien doorheen zijn borstkast in Alien, was hij de vader van Hellboy en was hij ook te zien in "V for Vendetta" en in de laatste "Indiana Jones"-film. In 2015 dook hij ook op in de Britse sciencefiction reeks "Doctor Who" waar hij aan de "War doctor", een geheime incarnatie van de time lord, gestalte gaf. Vanaf februari is hij nog te bewonderen in "Jackie", een film over de Amerikaanse first lady Jacqueline Kennedy.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).