media

Video:Topmodel Hanne Gaby Odiele wil taboe rond interseksualiteit doorbreken


gepost op 23/01/2017 om 21:00

Delen

Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele heeft in een interview met USA Today onthuld dat ze een interseksueel is. De West-Vlaamse lijdt aan het androgeen ongevoeligheidssyndroom (AOS), wat inhoudt dat een vrouwelijk lichaam wordt gecombineerd met mannelijke XY-chromosomen. Zij had zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.

Op tienjarige leeftijd werden de niet ingedaalde teelballen bij haar weggehaald nadat dokters haar ouders vertelden dat ze kanker zou krijgen en zich niet zou ontwikkelen als meisje.

Pas op haar dertiende kwam het model te weten waarom ze werd geopereerd. ‘Op een bepaald moment na de operatie wist ik dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen (vrouwen met AOS hebben geen baarmoeder en zijn onvruchtbaar, red.). Ik wist dat er iets met me scheelde’, zo vertelde het model tegen USA Today.

Met haar getuigenis wil het model het taboe rond interseksualiteit doorbreken.
Ze roept dokters ook op om geen geslachtskenmerken chirurgisch te verwijderen voor het kind daar toestemming voor geeft.

‘In deze tijdgeest zou het perfect moeten kunnen om hierover te praten. Ik ben trots op het feit dat ik interseksueel ben, maar ik ben kwaad dat chirurgische ingrepen zonder toestemming van kinderen nog steeds gebeuren’, klinkt het.

Odiele voegt eraan toe dat ze op haar achttiende, een jaar nadat ze werd gelanceerd als model, nogmaals een operatie onderging om haar vagina te laten reconstrueren. ‘Interseksualiteit is niet zo erg, maar als iedereen eerlijk was geweest vanaf het begin, dan had ik nu geen trauma.'


bron: De Standaard, USA Today

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select