Baby zomervoordeel
binnenland

Video:Çavaria reikt Lifetime Achievement Awards uit aan hele LGBT-gemeenschap


gepost op 17/01/2017 om 20:00

Delen

De Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen çavaria vierde zaterdagavond haar 40-jarig bestaan met SPARKLE, een show en party in de vooruit. De koepel van meer dan 120 Vlaamse en Brusselse verenigingen reikte naar jaarlijkse gewoonte Çavaria Awards uit. De drie Lifetime Achievement Awards gingen naar alle holebi- en transgenderactivisten, alle medestanders, en alle individuele holebi’s en transgenders.

In 1977, 40 jaar geleden, werd de voorloper van het huidige çavaria opgericht. De organisatie vierde dit jubileum zaterdagavond in Gent met het event SPARKLE. In een twee uur durende zaalshow werd het publiek op sleeptouw genomen door de geschiedenis van de georganiseerde holebi- en transgenderbeweging.

Zoals de traditie het wil reikte çavaria ook awards uit. Dit jaar geen awards voor wie zich het afgelopen jaar onderscheidde op het vlak van holebi- en transgenderrechten, maar een onderscheiding voor de afgelopen 40 jaar. “Het was enorm moeilijk om 3 winnaars te filteren uit 40 jaar geschiedenis”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Hoe weeg je al die geweldige initiatieven ook tegen elkaar af? Is een nationale campagne voor een antidiscriminatiewet meer waard dan een individueel hulpgesprek met iemand die in de knoop ligt met zichzelf?”

Çavaria besloot dan ook om 3 Lifetime Achievement Awards uit te reiken aan groepen mensen. “De eerste award gaat naar iedereen die zich nu, vroeger en in de toekomst inzet voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. Zonder deze mensen stonden we vandaag niet waar we staan”, zegt Borghs.

“Maar activisten hadden en hebben de steun nodig van anderen. Medestanders in de politiek, in de media en in het dagelijks leven. Zonder hun steun zou de afgelegde weg veel moeilijker geweest zijn”, verklaart Borghs. De tweede Lifetime Achievement Award ging dan ook naar alle medestanders of allies van holebi’s en transgenders.

De laatste Lifetime Achievement Award ging naar elke individuele holebi en transgender. “Gewoon omdat ze zijn wie ze zijn, ieder op zijn eigen manier, ongeacht of ze uit de kast zijn of niet. Iedereen voert een beetje een eigen strijd en verdient daar een onderscheiding voor”, besluit Borghs.

Alle aanwezigen kregen bij het verlaten van de zaal een Lifetime Achievement Award mee naar huis.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).