buitenland

President Obama blikt tijdens afscheidstoespraak terug op LGBT-verwezenlijkingen


gepost op 12/01/2017 om 00:00

Delen

Tijdens zijn afscheidstoespraak heeft de Amerikaanse President Barack Obama teruggeblikt op zijn verwezenlijkingen van de afgelopen acht jaar. Ook voor de Amerikaanse LGBT-gemeenschap werd er heel wat vooruitgang geboekt.

Tien dagen voordat Donald Trump zijn intrek neemt in het Witte Huis sprak de huidige president zijn landgenoten toe in Chicago.

In zijn speech riep hij de Amerikanen op om hun democratie en vrijheden te verdedigen en die niet 'als doodgewoon' te beschouwen.
"We moeten waken dat de waarden die van ons maken wie we zijn niet verzwakken. Daarom heb ik de afgelopen acht jaar met een wettelijke basis tegen terrorisme gevochten. Daarom hebben we een einde gemaakt aan martelingen, gewerkt om Gitmo te sluiten, en onze wetten hervormden om onze privacy en burgerlijke vrijheden te beschermen bij surveillance.

Dat is waarom ik discriminatie tegen Amerikaanse moslims verwerp. Dat is waarom we ons niet kunnen terugtrekken uit de wereldwijde conflicten om de democratie uit te breiden, en mensenrechten, vrouwenrechten en LGBT-rechten. Ongeacht het feit dat onze pogingen niet perfect zijn, ongeacht hoe doelmatig de ontwijking van die waarden lijken te zijn. Dat maakt allemaal deel uit van het verdedigen van Amerika."

Obama bedankte ook zijn aanhangers om dat ze ervoor gezorgd hadden dat het homo-huwelijk, net zoals zoveel andere dingen, een realiteit werd.

"Als ik jullie acht jaar geleden vertelde dat we het huwelijk zouden openstellen en dat we zouden zorgen dat nog eens 20 miljoen burgers een ziekteverzekering zouden hebben, zouden jullie gezegd hebben dat we de lat te hoog hadden gelegd."

"Maar dat is precies wat we gedaan hebben. Dat is wat jullie gedaan hebben. Jullie waren de verandering . Jullie beantwoorden de hoop van de mensen en dankzij jullie is Amerika een betere, sterkere plek geworden dan het was toen we begonnen."

Hij beŽindigde zijn toespraak met de boodschap dat het een eer was om de Amerikanen te dienen en dat hij dat ook in de toekomst, als burger, zal blijven doen.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).