buitenland

Afrikaanse landen kunnen benoeming LGBT-waarnemer bij VN niet stoppen


gepost op 22/12/2016 om 00:00

Delen

Verschillende Afrikaanse landen zijn er maandag niet in geslaagd om de benoeming van Vitit Muntarbhorn als eerste VN-waarnemer voor LGBTI-rechten tegen te houden.

Maandag stond de benoeming van Muntarbhorn op de agenda van de Algemene Vergadering van de VN. Burkino Fasso leidde een groep van Afrikaanse landen die van mening waren dat de afgevaardigde geen wettelijk mandaat heeft.
Zij wilden dat de werkzaamheden werden opgeschort van de eerste VN-expert die discriminatie op basis van seksuele geaardheid moet aanpakken.

Vitit Muntarbhorn is een Thaise professor internationaal recht en werd in september voor drie jaar aangesteld om gevallen ban discriminatie en misbruik tegen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te onderzoeken.
Die aanstelling lag toen ook al onder vuur van de groep van Afrikaanse landen. De 54 landen die deel uitmaken van de grootste regionale groep hanteert het argument dat er geen wettelijke basis is voor het mandaat en dat "er geen internationale overeenkomst is over het concept van seksuele oriŽntatie en genderidenditeit.

Dit was de tweede poging van het Afrikaanse blok om de benoeming tegen te houden. Op 21 november werd een eerste resolutie verworpen.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).