binnenland

Wereldaidsdag: çavaria vraagt implementatie PrEP als preventiemiddel tegen hiv


gepost op 01/12/2016 om 16:00

Delen

Op Wereldaidsdag, jaarlijks op 1 december, vraagt men wereldwijd aandacht voor hiv en aids en mensen die er mee leven. Çavaria - de belangenverdediger van holebi’s en transgenders - ijvert voor het doorbreken van het taboe dat nog steeds op hiv rust. Bijkomende preventiestrategieën, zoals het medicijn PrEP*, moeten het aantal besmettingen verder doen dalen.

Het aantal hiv-besmettingen bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) daalde het afgelopen jaar in Vlaanderen met 3%. In heel het land was er een stijging van 5%. Alle bijkomende maatregelen om het aantal besmettingen met hiv terug te dringen zijn dus welkom. Çavaria pleit voor het toelaten van de aidsremmer PrEP (pre-exposure prophylaxis).

PrEP is medicatie die oorspronkelijk enkel gebruikt werd om het aidsvirus in besmette mensen te verzwakken. Recent onderzoek toont echter aan dat wie PrEP neemt een veel kleiner risico loopt om besmet te worden met hiv. “Voor mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting met hiv is PrEP een waardevol bijkomend preventiemiddel”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Momenteel mogen dokters het middel echter nog niet voorschrijven. We vragen aan minister De Block PrEP toe te laten in België.”

Naast de nood om het aantal nieuwe besmettingen met hiv terug te dringen, moeten we blijven vechten tegen het taboe dat rond hiv hangt. “Het sociaal stigma dat rust op mensen die leven met hiv is vaak groot”, legt Borghs uit. “Hiv is onbespreekbaar en dat kan leiden tot sociaal isolement en discriminatie.”

“Daarnaast is het ook gevaarlijk”, waarschuwt Borghs. “Door niet te praten over hiv is de ziekte voor velen onzichtbaar en een ver-van-mijn-bed-show. Dat kan leiden tot het fout inschatten van het risico dat je loopt.”

In België leeft 1 op 20 van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) met hiv. Voor de gehele bevolking is dat 1 op 5000. Als MSM is de kans dus veel groter dat je in contact komt met hiv.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select