Baby zomervoordeel
binnenland

Nieuwe Brusselse campagne geeft geweld geen vrij spel


gepost op 20/11/2016 om 11:00

Delen

Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets lanceert een nieuwe Meld Geweld campagne tegen seksuele intimidatie in de openbare ruimte. De campagne wijst daders op hun ontoelaatbaar gedrag. Getuigen van seksistisch geweld tegen vrouwen en holebi’s worden opgeroepen om tussen te komen en samen met het slachtoffer geweld te melden. Speciale aandacht gaat naar mannen als bondgenoten in de strijd tegen seksuele intimidatie.

De campagne loopt tot begin december met affiches op bussen van de MIVB en folders. Verder veroveren scheldwoorden als slet en pédé vrijdagavond letterlijk het Sint-Goriksplein of zaterdagnamiddag de Nieuwstraat. Brusselaars worden zo bewust van de impact van seksuele intimidatie en opgeroepen een bondgenoot te zijn voor de slachtoffers.

“Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn in de openbare ruimte. Daarom lanceren we de campagne Meld Geweld, in de eerste plaats om daders te wijzen op hun ontoelaatbaar gedrag. Getuigen van seksistisch geweld worden opgeroepen om niet onverschillig te blijven, maar tussen te komen en samen met het slachtoffer het geweld te melden bij de politie” stelt Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets. “Elke Brusselaar die geweld tegen vrouwen en holebi’s serieus neemt, kan zijn stem laten horen. Vaak als er één iemand iets zegt, volgen de anderen. Zo komen we tot een duurzame mentaliteitswijziging in Brussel en geven we seksistisch geweld niet langer vrij spel.”

De campagne roept omstaanders op om niet onverschillig te blijven bij seksuele intimidatie. Concrete tips zijn het aanspreken van het slachtoffer zonder oogcontact te maken met de dader of het slachtoffer helpen zich in veiligheid te brengen. Een getuigenis is ook erg waardevol bij het melden van de feiten bij de politie. Er is een belangrijke rol weggelegd voor mannen. Door het stellen van het goede voorbeeld, het uitdragen van een rolmodel of het reageren bij geweld zijn mannen de eerste bondgenoten in de strijd tegen seksuele intimidatie.
Seksisme en seksuele intimidatie in de openbare ruimte blijven een groot probleem. Onderzoeken geven aan dat 30% van de vrouwen reeds slachtoffer was van geweld, 60% van seksuele intimidatie en dat 90% van de holebi’s reeds fysiek of seksueel geweld ondervonden.

Meer info op www.meldgeweld.brussels.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).