5GB in plaats van 4GB
Travestie en Transgender

Wereldwijd 295 transgenders vermoord het afgelopen jaar


gepost op 20/11/2016 om 11:00

Delen

Het afgelopen jaar zijn 295 transgenders vermoord werden omwille van hun genderidentiteit (hoe je je voelt) of genderexpressie (hoe je je uit). Dat meldt de de Europese Transgenderorganisatie (TGEU). Tijdens de Transgender Day of Remembrance (20 november)wordt er wereldwijd stil gestaan bij de slachtoffers van transfoob geweld. Ook de Vlaamse transgenderkoepel çavaria zet de strijd tegen transfobie voort.

De 295 geregistreerde transfobe moorden zijn slechts het topje van de ijsberg. Bij het merendeel van de moorden wordt het transfoob motief immers niet geregistreerd. Doordat transgenders zich vaker in sociaal kwetsbare posities bevinden, zijn ze vaker het slachtoffer van geweld en sociaal geïsoleerd.

In België registreerde TGEU het afgelopen jaar geen transfobe moorden. Transfoob geweld blijft echter een probleem. “Het is heel belangrijk om transfobie te melden,” zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs, “anders blijft het probleem onzichtbaar. In het kader van het interfederaal actieplan tegen holebi- en transfobie is er samenwerking met politie en justitie zodat slachtoffers op een goeie manier worden onthaald en begeleid.”

Çavaria blijft ook sensibiliseren rond genderidentiteit en genderexpressie om vooroordelen en transfobie te bestrijden. “Er moet openheid zijn om te praten over genderidentiteit en genderexpressie. Anders drijf je mensen in isolement waardoor ze nog kwetsbaarder worden”, legt Borghs uit.

Om het onderwerp bespreekbaar te maken op school brengt çavaria binnenkort de brochure Trans*@school uit. “Steeds meer transgender jongeren komen op school uit de kast. De brochure Trans*@school geeft scholen de nodige info en tips over hoe ze de leerling kunnen ondersteunen”, zegt Borghs.

Çavaria maakt zich sterk dat het de goede kant opgaat in België. “Er is steeds meer aandacht voor transgenders in de media, minister Geens en staatssecretaris Sleurs zijn de wet op transseksualiteit aan het aanpassen, minister Vandeurzen wil specifiek inzetten op het welzijn van transgenders, “somt Borghs op, “er zit dus beweging in de zaak.”

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).