binnenland

Çavaria is tevreden dat de levenslange uitsluiting bloeddonaties wordt afgeschaft.


gepost op 09/11/2016 om 21:00

Delen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block stelt in haar nieuwe beleidsnota voor de levenslange uitsluiting van MSM (mannen die seks hebben met mannen) van bloeddonatie af te schaffen. Concreet wil dit zeggen dat mannen die een jaar geen seks hebben gehad met mannen, bloed mogen geven. Çavaria is tevreden dat de levenslange uitsluiting wordt afgeschaft.

Proportionele maatregelen
Momenteel worden mannen die seks hebben met mannen (MSM) uitgesloten van bloeddonatie. De groep MSM loopt een verhoogd risico op besmetting met infectieziektes als hiv. Dat er extra maatregelen worden genomen om de bloedvoorraad te beschermen en besmetting met hiv door bloedtransfusie te voorkomen, is dus gerechtvaardigd. Die extra maatregelen moeten wel proportioneel zijn. Dat is waar het schoentje knelt.

Eerste stap
Andere risicogroepen mogen tot 12 maanden na risicogedrag geen bloedgeven. "Çavaria vraagt dat gelijkaardige criteria gehanteerd worden voor MSM als voor andere risicogroepen. Uitsluitingscriteria moeten medisch verantwoord zijn", zegt çavariawoordvoerder Jeroen Borghs. "We zijn dan ook tevreden dat de levenslange uitsluiting eindelijk wordt afgeschaft." Voor çavaria is dit de eerste stap. "We rekenen erop dat deze uitsluitingstermijn nog verder verkort wordt in lijn met nieuwe wetenschappelijke inzichten."

MSM
Men spreekt van MSM en niet van homomannen. Niet alle homomannen hebben immers ooit seks gehad met een andere man. Er zijn ook bimannen die seks hebben met mannen. Daarenboven worden ook mannen die ooit seks hadden met een man, al was dat maar één keer, die zich nu benoemen als hetero, onder de groep MSM gerekend.

Verhoogd risico
MSM zijn een risicogroep omdat 1 op 20 leeft met hiv. Als we naar de volledige mannelijke bevolking kijken, is dat 1 op 5000. Van de seropositieve homomannen kent 1 op 6 zijn serostatus niet. Bovendien is het risico van besmetting veel hoger bij anale seks dan vaginale seks. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat een man die seks heeft met mannen een veel groter risico loopt om zonder het zelf te weten seropositief te zijn. Ook binnen een monogame relatie loop je als MSM een verhoogd risico. Zowel binnen hetero- als homorelaties hebben mensen seksuele contacten buiten de relatie blijkt uit onderzoek. Het risico daarvan is bij een homokoppel omwille van bovenstaande redenen veel groter dan bij een heterokoppel.

Vensterperiode
Het duurt enkele weken tot maanden voor hiv opspoorbaar is in het bloed. Daarom stelt men een uitsluitingstermijn in. Na een aantal weken tot maanden- de zogenaamde vensterperiode - kan je namelijk met zekerheid zeggen of je bloed besmet is of niet.

Homomannen vrijen veiliger
"We begrijpen dat vele homomannen zich uitgesloten voelen door deze maatregel", zegt Borghs. "Het is belangrijk te beseffen dat deze uitsluiting geen veroordeling inhoudt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat homomannen veel meer inspanningen doen om veilig te vrijen dan de heterobevolking. Alleen weegt één ongelukje veel zwaarder door bij MSM."
Bron:Çavaria

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).