Baby zomervoordeel
binnenland

Homomannen mogen bloed geven als ze een jaar lang geen seks hebben


gepost op 08/11/2016 om 10:00

Delen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil de maatregel versoepelen waardoor mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) in de toekomst ook bloed kunnen doneren. Dat moet mogelijk worden als de homo of biseksuele mannen minstens twaalf maanden geen enkel seksueel contact hebben gehad met een andere man.

Sinds het begin van de aidscrisis in de jaren 80 zijn MSM uitgesloten van bloeddonaties omdat ze een risicogroep zijn. Maar door de verbeterde detectiemethoden reduceren steeds meer landen dat levenslange verbod tot een jaar. Sommige landen hanteren zakten daarna tot een seksuele onthoudingsperiode van vier jaar.

Het Europees Hof van Justitie is van mening dat een totaalverbod op donaties van zo'n totaalverbod op donatie onaanvaardbaar omdat ernstige bloedoverdraagbare infectieziekten opgespoord kunnen worden.

Minister De Block heeft daarom het plan opgevat de wetgeving in 2017 te veranderen. De levenslange uitsluiting zou als principe blijven gelden, maar voor verschillende groepen wil De Block een "zeer precieze tabel met tijdelijke uitsluitingen" opstellen. Eťn van die categorieŽn zijn MSM.
De minister volgt zo het voorbeeld van onder meer Canada, de Verenigde Staten, AustraliŽ, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk.


Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
…†2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).