Last Minutes, Reizen en Hotels Vergelijken?
Travestie en Transgender

Verzekeringsmaatschappij veroordeeld wegens discriminatie transgender


gepost op 28/10/2016 om 23:00

Delen

Een rechter in eerste aanleg heeft op een verzekeringsmaatschappij veroordeeld tot een boete van 56.000 euro wegens discriminatie van een transgender. Dat meldt het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen in een persbericht. De vrouw werd geboren als man en onderging in 1997 een geslachtsoperatie. Sindsdien gaat zij als vrouw door het leven. Toen ze in 2013 via haar werkgever een hospitalisatieverzekering wilde afsluiten, kon dat maar als er een specifieke uitsluiting in de polis werd opgenomen die verband hield met haar trans zijn.

De rechter in eerste aanleg oordeelde op 6 september dat een dergelijke bepaling transgenders discrimineert.
“Mensen louter omwille van hun geslachtsverandering nadelig behandelen, is discriminerend”, stelt Liesbet Stevens, adjunct- directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “Verzekeraars mogen niet zomaar een algemene uitsluiting hanteren, gekoppeld aan de geslachtsverandering van een transgender persoon. Dat is een vorm van discriminatie op grond van geslacht.”

Discriminatie of chronisch ziek?
Het Instituut trok samen met het slachtoffer naar de rechtbank. De verzekeraar probeerde de rechtbank van zijn gelijk te overtuigen door te stellen dat mevrouw X. chronisch ziek is. Wanneer iemand bij het afsluiten van een verzekering aan een chronische ziekte lijdt, kan een verzekeraar immers beslissen om voor bepaalde kosten niet tussen te komen. Deze kosten worden dan ‘uitgesloten’. De verzekeraar wou in dit geval alle kosten uitsluiten gerelateerd aan de diagnose, behandeling, oorzaken en gevolgen van ‘genderdysforie’. De vrouw lijdt echter sinds het afronden van haar behandeling in 1997 niet langer aan genderdysforie, waardoor er op het ogenblik dat zij een verzekering wou afsluiten geen sprake van een chronische ziekte kon zijn.
“De verzekeraar wou de rechtbank ervan overtuigen dat transgenderpersonen hun leven lang ‘ziek’ zijn.”, zegt Liesbet Stevens. “Wij zijn blij dat dat niet gelukt is.”
De rechtbank volgde op 6 september het standpunt van het Instituut. De rechtbank meent dat de vrouw sinds haar geslachtsbevestigende behandeling niet langer aan een gendergerelateerde ziekte lijdt en dat zij dus door deze uitsluiting nadeliger werd behandeld, enkel omwille van haar geslachtsverandering. Elke andere persoon die in het verleden geen geslachtsverandering onderging,

Reactie Assuralia
In een reactie aan Belga laat Assuralia, de federatie van de verzekeringssector, weten dat verzekeraars de wetgeving tegen discriminatie moeten respecteren. Woordvoerder Wauthier Robyns wilde niet ingaan op het specifieke geval, maar benadrukt dat bij elke verzekeringsmaatschappij een persoon verantwoordelijk is voor de conformiteit met de wetgeving.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).