Travestie en Transgender

Belgische leger telt 11 transgender militairen


gepost op 19/10/2016 om 21:00

Delen

Het Belgische leger telt elf transseksuelen. Dat aantal kwam naar voor uit een enquête die op vrijwillige basis werd ingevuld. Momenteel heeft één transseksuele persoon die zijn transitieproces volgt zich bekendgemaakt. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) liet dat weten na een parlementaire vraag van MR-kamerlid Denis Ducarme.

Defensie heeft in 2013 een gedetailleerde instructie over het thema van de transseksualiteit uitgebracht. In deze instructie worden de rechten en de plichten van het transseksueel personeelslid en van de overheid omschreven. Ook werden de richtlijnen over het transitieproces en de van toepassing zijnde maatregelen voor en na de geslachtsverandering omschreven. Het gaat onder andere over een tijdelijke vrijstelling van het dragen van de militaire tenue, de toegang tot de toiletten, douches en kleedkamer tijdens het transitieproces volgens de genderexpressie, de mogelijke vrijstelling van de fysieke proeven tijdens het transitieproces, de administratieve formaliteiten na de geslachtswijziging, de bescherming tegen mutatie omwille van de transitie, de mogelijke tijdelijke arbeidsongeschiktheid en de mogelijke terugbetaling van de medische kosten in de burgersector en de begeleiding, bemiddeling en klachtenprocedure.

 
Al in 2004 werd in een eerste versie van het standpunt over LGBT-militairen door defensie ingenomen. In 2010 werd de specifieke procedure "Seksuele geaardheid in het Diversiteitsbeleid" gepubliceerd en in 2013 werd er een gedetailleerde instructie gepubliceerd betreffende het thema transseksualiteit. Beide documenten werden in 2015 herzien en aangepast.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select