agenda

Controversiële kunst opent Queer Arts Festival


gepost op 05/08/2016 om 15:00

Delen

De Frans-Marokkaanse kunstenaar Mehdi-Georges Lahlou stelt tentoon in de galerij Verbeeck-Van Dyck in Antwerpen. Hij maakt voor deze tentoonstelling foto’s en installaties waarin hij de islam en christendom samenbrengt met stereotypen over het lichaam en seksualiteit. Een foto van de kunstenaar met een hijab doet nadenken over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ , ook binnen een religieuze context. ‘In deze gevoelige tijden, geen evidentie’, aldus Marcia Poelman van het Queer Arts Festival.

De expositie opent het Queer Arts Festival in Antwerpen. Het festival, met werk van Magrebijns westerse kunstenaars, mist zijn aftrap niet. De kunstenaar en de organisatie achter het Queer Arts Festival beseffen dat het vandaag niet evident is religie in het absurde te trekken. ‘Wat voor de één poëtisch is, blijkt voor de andere een ware provocatie te zijn. Dit is voor sommigen misschien ongemakkelijke kunst die tegen grenzen schuurt. Tegelijk laat ze het beeld kantelen dat velen hebben over de islam en over moslims.’

Als man met culturele wortels in het Midden-Oosten drukt Lahlou door zijn kunst de solidariteit uit met vrouwen uit verschillende landen die verplicht worden zich aan religieuze voorschriften te houden. Hij veroorzaakte ophef in Marokko toen bijbel - en koranverzen op zijn lichaam werden geprojecteerd. ‘Zijn werk heeft een boodschap. Hij wil het religieuze canon doorbreken en symbolen in een andere context te plaatsen en onderstrepen dat hij de vrijheid heeft als mens om dit te doen,‘ klinkt het.

Minder zwartwit
‘We hebben allemaal nood aan een werkelijkheid die minder zwartwit is. Je kan perfect uit het Midden Oosten komen je een man voelen in een vrouwenlichaam en tegelijkertijd een moslim of christen zijn. Alleen is dat nog niet bij iedereen doorgedrongen,’ vindt Poelman.

Niet alleen met kunst, maar ook met een reeks debatten en workshops wil de derde editie van QAF de discussie over seksuele identiteit en geloof aanzwengelen. Zo zullen op woensdag 10 augustus schrijvers-activisten Mounir Samuel en Saleem Haddad te gast zijn in de Antwerp Tower. Ook het stuk ‘Body Revolution van Mokhallad Rasem (Toneelhuis) zal er te zien zijn.

Wanneer: Zaterdag 6 augustus 2016

Hoe laat: 20 uur

Waar: Gallerie-Verbeeck Van Dyck ; Westkaai, Verbindingsdok 12, 2000 Antwerpen

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select