Travestie en Transgender

Genderneutrale toiletten in Utrechts stadhuis


gepost op 01/07/2016 om 15:00

Delen

Het stadhuis van de Nederlandse gemeente Utrecht krijgt als eerste genderneutrale toiletten.Dat goede nieuws kwam donderdagavond uit de raadsvergadering van de Utrechtse gemeenteraad.

Twee weken eerder zetten het D66-raadslid Anne Marijke Podt de toilettenkwestie op de lokale agenda. De afschaffing van de seksegescheiden toiletten in het Utrechtse stadhuis is een Nederlands precedent voor openbare gebouwen. TNN en COC Nederland roepen alle overheden en publieke instanties op het voorbeeld van Utrecht voor hun openbare gebouwen te volgen.

"Trans personen kunnen na al die jaren de plas ophouden uitkijken naar een toekomst van ongestoord en veilig toiletbezoek. Voor de andere toiletbezoekers is het ook goed om te merken dat de buitenwereld net zo leeft als thuis: één wc voor iedereen", zo reageerde
Corine van Dun, voorzitter van het Transgender Netwerk Nederland (TNN) op het nieuws.

TNN en COC Nederland informeerden de Utrechtse raad voorafgaande aan de raadsvergadering over nut en noodzaak van genderneutrale toiletten. In de eerste plaats is het een positief signaal naar de 0,4%-2% van de Nederlandse bevolking die transgender is. Toiletten zijn er voor iedereen, ook voor hen. In de tweede plaats is seksescheiding op toiletten achterhaald. Het heeft zijn oorsprong in 19e-eeuwse ideeën over de vrouwelijke zedigheid die geen plek hebben in de 21e eeuw. Ten derde is Utrecht een stad die zich voor laat staan als mensenrechtenstad. Alleen een open en welkom karakter van haar openbare gebouwen kan uitstralen dat elk mens telt.

Met de genderneutrale toiletten op het stadhuis treedt Utrecht op bescheiden wijze in de voetsporen van de stad New York. Daar zette de burgemeester deze week zijn handtekening onder een door de citycouncil aangenomen richtlijn om éénpersoonstoiletruimtes in de gehele metropool genderneutraal te maken.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).