Travestie en Transgender

Universiteit Antwerpen onderzoekt ervaringen van kinderen met een trans ouder


gepost op 31/07/2015 om 01:00

Delen

Het Steunpunt Gelijkekansenbeleid voert in opdracht van het Vlaamse Gelijkekansenbeleid een onderzoek uit naar de ervaringen van kinderen met een trans ouder. Er bestaat al heel wat onderzoek naar ervaringen van de transgender persoon zelf. "Maar op dit moment is er nog geen enkel onderzoek, ook niet internationaal, naar de ervaringen van de kinderen met een trans ouder die de transitie van hun ouder bewust meemaken en dat deze kinderen ook effectief zélf bevraagt", legt onderzoekster Myrte Dierckx (Universiteit Antwerpen) uit.

Met het onderzoek "Gezinnen in transitie" wil het Steunpunt Gelijkekansenbeleid onderzoeken hoe kinderen de transitie van hun ouder als transgender ervaren. Er bestaat al heel wat onderzoek naar de transgenders zelf, maar nog niet naar de beleving van de eventueel betrokken kinderen.
Onderzoekster Myrte Dierckx: "Dit betekent dat er eigenlijk zo goed als niets geweten is over dit onderwerp. Dit betekent niet enkel een zwart gat in de wetenschappelijke literatuur, maar ook bijvoorbeeld voor de ouders zelf, hulpverlening, onderwijs en de rechtspraak."

Volgens Dierckx wil het onderzoek "de ervaringen en behoeften van kinderen en hun ouders in kaart brengen om zo alle betrokkenen in de toekomst beter te ondersteunen".

Dierckx voert momenteel interviews uit met betrokken jongeren tussen 12 en 18 jaar met een trans ouder. De eerste resultaten worden in het najaar verwacht.

Bron: Belga

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).