binnenland

Video: Tropisch Instituut zoekt homomannen om PrEP te testen


gepost op 23/09/2014 om 18:00

Delen

Het Instituut voor Tropische Ziekten gaat begin volgend jaar met een grootschalige test van start om te onderzoeken in hoeverre de aidsremmer Truvada kan dienen als preventief geneesmiddel tegen hiv. Belgie is na de VS het tweede land waar het medicijn op grote schaal getest wordt bij sero-negatieve mannen. Het instituut is hiervoor nog op zoek naar gezonde homomannen.

Truvada of pre-exposure profylaxe (PrEP) kan worden gebruikt om de kans op een hiv-besmetting te voorkomen op voorwaarde dat de pil preventief wordt ingenomen.
“Het is te vergelijken met de manier waarop een anticonceptiepil werkt", zegt professor Marie Laga die het onderzoek zal leiden.

"Het werkt, zoveel is zeker. Wat we onder meer willen weten is hoe mensen reageren op het regelmatig gebruik van de pil. De resultaten in het buitenland zijn alvast positief."

Toch is ze voorzichtig. De preventieve medicatie, ook Pre-exposure prophylaxis (PrEP) genoemd, is geen wondermiddel en beschermd niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zoals syfilis.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is voorstander van het voorschrijven van PrEP's bij risicogroepen zoals mannen die seks hebben met andere mannen (MSM). Volgens de WGO zou dat de komende tien jaar tot een miljoen nieuwe hiv-besmettingen kunnen voorkomen.

"De grootste uitdaging is nu om mensen te vinden die bereid zijn om het medicijn te testen. We denken dan in de eerste plaats aan de homogemeenschap. Omdat deze mensen het meeste risico lopen om besmet te worden met hiv", zegt Marie Laga.

De testen passen in een federaal plan rond aids, dat vorig jaar werd gelanceerd door ontslagnemend minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Het onderzoek kost 980.000 euro en wordt gefinancierd door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT).
Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa vindt dit een goede zaak. "Het aantal nieuwe diagnoses is de laatste jaren gestabiliseerd, ondanks alle campagnes voor condoomgebruik", zegt woordvoerder Boris Cruysaert. "We moeten daarom op zoek gaan naar nieuwe methoden om hiv-infecties te voorkomen."

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2018 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).


Select