Laatste nieuws

  • Genk trapt IDAHOT-maand af met regenboogwijngaard

    Afgelopen donderdag werd er begonnen met het aanbrengen van de regenboogkleuren op de ranken in de wijngaard van MineWine in Winterslag. Het is meteen ook het startschot van de campagne ‘Ik ben ik en jij bent jij’. Daarmee vraagt Genk meer openheid rond LGBTQ+. Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Holebi- en Transgenderfobie, ook in Genk gaat dit niet ongezien voorbij. Tussen 14 en 17 mei organiseert stad Genk, samen met een aantal partners, tal van informatieve en inclusieve activiteiten rond dit thema.

    Week in teken van IDAHOT

    Op dinsdag 14 mei wordt het startschot gegeven van de IDAHOT-week. “Om 18 uur hangen we samen de regenboogvlag uit en kleuren de gevel van het stadhuis in de regenboogkleuren terwijl je kan genieten van een optreden van Symbolica. Maar er staat meer op het programma: een videoproject, een lezing in de bib en een picknick in het Heempark,” verduidelijkt schepen Anniek Nagels. “Afsluiten doen we met IDAHOT Closing Party, waar een Drag Queen Show wordt georganiseerd.” Om de IDAHOT-week extra in de verf te zetten, kregen krijgen de wijnranken van MineWine op de mijnterril van Winterslag voorafgaand een kleurrijke ‘make-over’. De ranken worden geverfd in de zes kleuren van de LGBTQ+ vlag.SHOOT! Het videoproject SHOOT! Is een samenwerking tussen stad Genk en Atelier Zwiep (GIGOS Jeugdwelzijnswerk). Tien mensen uit de regenbooggemeenschap beantwoorden voor de camera vragen die we allemaal al wel eens wilden stellen. Gaande van ‘Kan een lesbisch of homokoppel evengoed kinderen opvoeden?’ tot ‘Is het wel goed dat er in de media zoveel wordt gepraat over de LGBTQ+-gemeenschap?’. Zonder taboe geven zij hun kijk op deze topics. Het resultaat wordt vertoond op dinsdag 14 mei en wordt vervolgens gebruikt bij vormingen en op gespreksavonden.

    Voor meer info en inschrijvingen voor het programma tijdens de IDAHOT-week kan je terecht op genk.be/idahot.

    Lees meer:GENK PAKT UIT MET REGENBOOGWIJNGAARD EN GROTE IDAHOT-CAMPAGNE VOOR MEER OPENHEID ROND LGBTQ+ THEMA'S

     

    Lees meer
  • Genk pakt uit met regenboogwijngaard en grote IDAHOT-campagne voor meer openheid rond LGBTQ+ thema's

    Een jaar na het incident in het Atlas-college is men in Genk is men afgelopen donderdag begonnen met het omtoveren van de wijngaard op C-Mine tot een regenboogwijngaard. Het is een van de opvallende initiatieven waarmee de stad, in samenwerking met de organisatie OGWA (Ook Genk Wel Anders), in de week voor IDAHOT (17 mei) mee uitpakt.”Genk is een heel diverse stad met verschillende ethniciteiten maar ook acht procent van de bevolking hebben ook een andere geaardheid en dan vind ik het belangrijk dat er voor die minderheidsgroepen aandacht is net zoals we nog altijd werken rond gelijke kansen voor mannen en vrouwen”, zo zei schepen van schepen van Samenleven Anniek Nagels (CD&V).

    Naast het kleuren van de wijnranken in de regenboogkleuren, hangt Genk ook de regenboogvlag uit en zijn er in het stadsmagazine 3600 verschillende getuigenissen van LGBTQ+-personen opgenomen. Alles kadert in de campagne ‘Ik ben ik en jij bent jij’  waarin Genk meer openheid rond LGBTQ+ personen vraagt.

    Atlas-college

    Dat dit nog een gevoelig thema is werd vorig jaar nogmaals eens pijnlijk duidelijk toen een honderdtal leerlingen van het Atlas-college voor onrust zorgde tijdens een actie rond diversiteit tijdens de IDAHOT-week van vorig jaar. Daarbij werden folders en regenbooghartjes uitgedeeld. Een groepje leerlingen begon de stadsmedewerkers en een vrijwilliger van de Genkse LGBTQ+ vereniging OGWA te jennen en op de regenboogvlag te spuwen. Dat zorgde voor heel wat ophef op de speelplaats. Op een bepaald moment belaagden een honderdtal leerlingen de vrijwilliger van OGWA en de stadsmedewerkers en bekogelden hen met flesjes. Beelden van het incident werden ondermeer via TikTok verspreidt en opgepikt door de Limburgse media. De directie van het Atlascollege en het stadsbestuur van Genk veroordeelden de homofobie van de betrokken leerlingen zeer scherp. 

    De gebeurtenissen in het Atlas-college inspireerden de wijnbouwers op de mijnterril op C-Mine in Winterslag voor een actie. Daar werd vorig jaar de wijngaard MineWine aangeplant waar Riesling en Pinot Gris druiven gekweekt worden.”Tijdens het aanplanten van de wijngaard en het plaatsen van de ranken kreeg ik een foto van mijn moeder van een wijngaard in Frankrijk waar de ranken in de van de regenboogvlag geschilderd waren”, zo vertelt wijnbouwerRik Froyen van MineWine. Toen hij van de gebeurtenissen in het Atlas-college hoorde stelde hij aan de vrijwilligers van OGWA voor om de ranken op C-Mine in Winterslag ook een kleurtje te geven. Omdat het toen onmogelijk was om dit nog voor IDAHOT te realiseren gebeurt dit dit jaar. 

    Ook bij het stadsbestuur kwamen de gebeurtenissen in het Atlas-college hard aan. “Dat heeft ons meteen aan het denken gezet van hoe we om gaan het feit dat er niet altijd respect is voor een andere geaardheid en de regenboogvlag op zich.”, zo zegt Nagels. “Daarom zijn we ook meteen in actie geschoten en met de school, die ook zeer hard geschrokken was, samengezeten. Daar hebben we toen heel wat maatregelen genomen.”

    Zo werden er in de school ambassadeurs aangesteld. Dat zijn leerlingen die kijken of alles op de speelplaats goed verloopt. “Ze spreken jongeren aan. Dat kan gaan over sociale vaardigheden, hun gedrag en niet altijd over eventuele geaardheden. Dat kan gaan over jongen die vapen en dat eigenlijk niet mogen doen. Dat we daar jongeren motiveren om hun verantwoordelijkheid op te nemen en ook daar zeggen dat we respect hebben voor elkaar." Ook buiten de school werden maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat de omgeving buiten de schoolpoort veilig is. Ook werden een twintigtal mensen bereid gevonden om de jongeren aan te spreken op hun ongepaste taalgebruik of gedrag. “Als derde maatregel geven we vorming rond het omstaandersprincipe. Dat is een hele belangrijke want vroeger gaven we specifieke diversiteitscursussen in de scholen maar nu hebben we gezegd dat we willen dat iedere leerling het omstaandersprincipe leren kennen en dat je verschillende houdingen kunt aannemen als er iemand negatief wordt bejegend. Sommige zijn bedeesd om te reageren, en dat snap ik, maar je kan ook andere dingen doen door te blijven staan, te registreren, te getuigen en dan voelt het slachtoffer zich ook gesterkt. Op dit moment zijn er reeds 135 jongeren uit het Atlas-college en 600 Genkenaren die dat gevolgd hebben.”

    Dit jaar pakt  de stad Genk uit met verschillende initiatieven tijdens de IDAHOT-week. Zo wordt op dinsdag 14 mei wordt het startschot gegeven met het uithangen van de regenboogvlag aan de gevel van het Genkse stadhuis.  “Maar er staat meer op het programma: een videoproject, een lezing in de bib en een picknick in het Heempark,” verduidelijkt schepen Anniek Nagels. “Afsluiten doen we met IDAHOT Closing Party, waar een Drag Queen Show wordt georganiseerd.”

    Ook in het stadsmagazine 3600 en de bijhorende website staan getuigenissen te lezen van LGBTQ+ personen en beantwoorden ze allerlei vragen in het videoproject SHOOT!. “We vinden het belangrijk dat mensen ook antwoord krijgen op de vragen die er leven en dat ze het perspectief van de anderen ook leren kennen”, zo zegt schepen Nagels over de beslissing om de getuigenissen te publiceren. “We leven met verschillende mensen samen met verschillende referentiekaders en gewoontes.Het is dan ook goed om dat bespreekbaar te maken want vaak is onbekend ook onbemind.Door het gesprek met de anderen aan te gaan leer je hen ook kennen. En je moet niet meteen mee eens zijn maar je gaat ermee naar huis en je begint er over na te denken. Daarom hebben we aan verschillende koppels en mensen met een andere geaardheid gevraagd om ook eens te antwoorden op moeilijke vragen. Ze waren daartoe bereid en hierdoor is eigenlijk anders bespreekbaar.” De video met de getuigenissen van tien mensen uit de LGBTQ-gemeenschap zal ook later gebruikt worden bij vormingen en op gespreksavonden.

     

     

    Lees meer
  • Europa's oudste transfilmfestival viert 15e verjaardag

    TranScreen,het oudste transgender filmfestival van Europa viert dit jaar zijn vijftiende verjaardag met de beste en meest boeiende films uit hun archief.  . Het festival vindt plaats van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert  in Kriterion en JACO, in het hart van Amsterdam.

    Voor deze verjaardag editie van TranScreen, duikt het festival in het archief om een divers scala aan internationale films te presenteren, waaronder features, korte films, experimentele projecten en community-made content uit de hele wereld. Een pareltje dat al tien jaar in het archief ligt te verstoffen, is de documentaire over de bekende, Amerikaanse schrijfster, acteur en activiste Kate Bornstein. Dit eerlijke portret balanceert rauwe oprechtheid met luchtige humor en geeft een unieke blik in Bornstein's leven. De oudste film die wordt vertoond, is de muzikale 'rockumentary' 'Riot Acts' uit 2010. Filmmaker Angelo Madsen Minax toont hierin zowel de mooie als rauwe kant van de transgender gemeenschap.

    TranScreen is meer dan alleen een filmfestival; het is een culturele gebeurtenis die een veilige plek biedt voor iedereen, ongeacht genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Het is een plek voor ontdekking, discussie en het vieren van de diverse ervaringen binnen de transgendergemeenschap.

     Zo staan er ondermeer Interactieve nagesprekken met community experts die de thema’s van de films aanvullen, een dansworkshop met danser Hugo de Graaf en een expositie met een selectie van foto’s door de Nederlandse kunstenaar Jesse van den Berg op het programma.

    Het volledige programma vind je op de TranScreen website. 

    Lees meer
  • Bijna alle Vlaamse gemeenten hangen op 17 mei een regenboogvlag uit

    Ook dit jaar zullen in bijna alle Vlaamse gemeenten ter gelegenheid van de Internationale dag tegen de homo en transfobie (IDAHOT) een regenboog of progressvlag uithangen aan een of meerdere gebouwen. Dat blijkt uit de kaart op de Vlaamse IDAHOT site waarop de verschillende gemeenten en steden dit kunnen aangeven. Vorig jaar deden alle steden en gemeenten dat. Al hebben de drie gemeenten die tot nu toe zich nog niet engageerden nog veertien dagen de tijd om een beslissing te nemen. 

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrapte op 17 mei 1990 homoseksualiteit als een mentale aandoening van de lijst met mentale aandoeningen (International Classification of Diseases).Tot dan toe werd homoseksualiteit gezien als iets tegennatuurlijks  en ziekte.

    Sinds die dag wordt er jaarlijks de Internationale Dag tegen Homo en Transfobie gehouden, beter bekend als IDAHOT. IDAHOT begon in 2003 als dag tegen homofobie in Canada. Sinds 2005 wordt de dag ook elders ‘gevierd’. Wereldwijd worden er dan acties op poten gezet die het geweld dat LGBTQI-personen aankaarten. In Vlaanderen hangen de meeste gemeenten dan een regenboogvlag aan hun stadhuis of administratief centrum of worden openbare gebouwen verlicht in de kleuren van de regenboog. Reeds enkele jaren slaan de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost- & West-Vlaanderen en çavaria de handen in elkaar om de lokale overheden op te roepen in deze periode de regenboogvlag aan hun gemeente- of stadhuis uit te hangen. 

    In zowel de provincies Limburg,Oost-Vlaanderen,Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen hebben alle gemeentes en steden  aangegeven dat ze gehoor geven aan de oproep van de regenbooghuizen en Cavaria. In de Provincie Antwerpen hebben Westerlo, Ranst en Kapellen zich nog niet geëngageerd. Vorig jaar deden voor het vijfde jaar op rij alle steden en gemeenten mee.

    Daarnaast wordt er aan de verschillende besturen ook gevraagd om een gemeentelijk SOGIE-beleid te voeren.Dat houdt onder meer in dat er een anti-discriminatiecharter in het subsidiereglement wordt ingevoerd en dat de gemeentelijke documenten op genderneutraal taalgebruik gescreend worden. Ook moeten er maatregelen genomen worden om het welzijn van holebi’s en transgenders die  in de gemeente of stad wonen te verbeteren. 

     

    Lees meer
  • Tv-Tip: Durf te vragen over dragqueens

    Dragqueens zijn helemaal in. Ze verkopen zalen uit en maken bekroonde tv-series zoals de wereldberoemde Amerikaanse show RuPaul’s Drag Race, die ook een Belgische versie kreeg. La Tash, Mauve Lux, Vanessa van Cartier, Puki Harana, Dina Price, Selina Pearl en Faux Katya nemen allemaal plaats op de stoel van Durf te vragen om hun ongezouten antwoorden te geven op gedurfde vragen. Loop jij thuis ook zo rond? Wil je niet gewoon liever een vrouw zijn? Waar blijf je met je penis? 

     Siska leert dansen op hoge hakken bij Mikael of Puki Harana. La Tash nodigt haar uit om te zetelen in de jury bij de voorrondes van de Miss Hessenhuis-verkiezing, een dragqueen-wedstrijd.

    Durf te vragen over Dragqueens: Dinsdag 30 april om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

    Foto: VRT

    Lees meer
  • Irak bestraft homoseksualiteit met gevangenisstraffen tot 15 jaar

    Het Iraakse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor homoseksuele relaties bestraft met een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijftien jaar.De zaterdag aangenomen wet moet de "de Iraakse samenleving beschermen tegen moreel verval en de oproepen tot homoseksualiteit die de wereld hebben overspoeld”. Dat blijkt alvast uit een kopie van de wet die persagentschap Reuters in handen kreeg.

    Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door de verschillende  conservatieve sjiitische moslimpartijen die de meerderheid in het Iraakse parlement vormen.

    De wet die zowel de prostitutie als de homoseksualiteit moet tegengaan, verbiedt homoseksuele relaties met een minimumstraf van tien jaar en een maximumstraf tot 15 jaar. Ook prostitutie en het aanzetten tot homoseksualiteit wordt door de nieuwe wet bestraft met een minimumstraf van zeven jaar.

    De aangenomen wet wet bestraft verder ook iedereen die “zijn biologische geslacht aanpast op basis van zijn persoonlijke wens of ideologie”. Hierdoor kunnen transpersonen en de artsen die hen hierin begeleiden een gevangenisstraf tot drie jaar krijgen.

    In de oorspronkelijke straf stond voor seksuele daden tussen personen van hetzelfde geslacht een doodsstraf. Dat werd afgezwakt na druk vanuit de Verenigde Staten en Europa.

    Tot zaterdag werden homoseksuele daden niet expliciet bestraft. LGBTQ’s werden wel vervolgd op basis van losjes gedefinieerde moraliteitsclausules in het strafrecht.

    foto: engin akyurt // Unsplash

    Lees meer
  • Vrijplaats nu ook officieel geopend als Brugs Regenbooghuis

    Donderdag opende de Vrijplaats, het Regenbooghuis van Brugge officieel de deuren.De stad Brugge stelde de locatie in de Beenhouwersstraat ter beschikking van de verschillende LGBTI-verenigingen. Vrijplaats wordt dé verbindingsplek voor de lokale (queer) community.Momenteel kunnen Queer-verenigingen zoals BruGay, BrUIT, Gendercontact en Polyamory Belgium er terecht. Maar ook andere  queer-gerelateerde groepen zullen er in de toekomst onderdak vinden. kunnen er ook onderdak vinden. De kapel en de bar op de benedenverdieping zijn voorlopig nog elke 4de week van de maand exclusief ter beschikking van de diverse verenigingen.

    In de toekomst zal het Queercafé meer open zijn, elke oneven week, vanaf 3 juni. 

    Van 4 mei tot 11 mei is er ook een tentoonstelling in de Vrijplaats van Jean-Paul Vanryckeghem. Hij maakt met materialen die hij in de natuur vindtkleine kunstwerkjes met een symbolische boodschap. Onder meer gepolijste en gelakte wortels en knoestige takken en herwerkte stenen. Hij maakt diverse composities in gemengde technieken en schilderijen.De tentoonstelling met werken van Jean-Paul Vanryckegem ingericht door het Willemsfonds Brugge is te bezichtigen in de Speelmanskapel van zaterdag 4 mei tot en met zaterdag 11 mei. 

    Van maandag tot vrijdag van 14u-18u, op zaterdag en zondag van 10u-18u.

    Lees meer
  • Rainbowhouse annule tous les débats politiques électoraux après la controverse sur la participation du N-VA.

    La Maison Arc-en-Ciel à Bruxelles a annulé ses débats politiques prévus avant les élections suite à des critiques, principalement de la part de la communauté francophone, concernant la participation du N-VA. Le débat intitulé "Is the future queer?" devait avoir lieu mardi prochain au centre La Vallée à Molenbeek. Deux autres débats étaient prévus par la suite.

     

    Les six grands partis flamands, à savoir le PTB, Groen, Vooruit, Open VLD, CD&V et le N-VA, devaient y participer. Ces partis prévoyaient également de participer cette année à la marche de la Pride à Bruxelles. Le Vlaams Belang n'était pas invité car le parti ne participe pas à la pride.

     

    Cependant, pour beaucoup de francophones, la participation du N-VA est perçue comme l'invitation d'un parti d'extrême droite et la rupture du Cordon Sanitaire. Ces derniers jours, des dizaines de messages négatifs ont été publiés sur les réseaux sociaux de la Maison Arc-en-Ciel, condamnant la participation du N-VA.

    Selon la Maison Arc-en-Ciel, un débat est nécessaire mais l'objectif n'est pas de vendre des programmes électoraux. "Pour la Maison Arc-en-Ciel, la confrontation des idées est importante et doit être possible, face à face, même avec des personnes dont nous ne partageons pas les valeurs", indique le message d'annulation publié sur Facebook et Instagram.

    Lees meer
  • Rainbowhouse annuleert alle politieke verkiezingsdebatten na ophef over deelname N-VA

    Het Rainbowhouse in Brussel heeft zijn politieke debatten in aanloop van de verkiezingen afgelast na kritiek, uit vooral Franstalige hoek, over de deelname van N-VA. Het debat met de titel ‘Is the future queer’ zou volgende week dinsdag doorgaan in het Molenbeekse centrum La Vallée. Daarna zouden er nog twee volgen

    Aan het debat zouden de zes grote Vlaamse partijen PVDA, Groen, Vooruit, Open VLD, CD&V en N-VA deelnemen. Deze partijen willen ook dit jaar meelopen in de Pride optocht door Brussel. Het Vlaams Belang, was niet uitgenodigd omdat de partij niet deelneemt aan de pride.

    Maar voor heel wat Franstalige wordt ook de deelname van de N-VA gezien als het uitnodigden van een extreem-rechtse partij en het doorbreken van het Cordon Sanitaire. Onder de aankondigingen van het debat op de sociale media van het Rainbowhouse verschenen de afgelopen dagen tientallen negatieve berichten die de deelname van de N-VA veroordeelden.

     

    Volgens het Rainbowhouse is een debat nodig maar wil het daarmee geen verkiezingsprogramma’s verkopen."Voor het RainbowHouse is de confrontatie van ideeën belangrijk en moet die mogelijk zijn, oog in oog, ook met mensen wier waarden wij niet delen”, zo klinkt het in het annuleringsbericht dat op Facebook en Instagram verscheen.

    Lees meer
  • Dominica haalt sodomie uit de strafwet

    Het hooggerechtshof van Dominica heeft maandag geoordeeld dat de wetten die seksuele relaties tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht met instemming verbieden, ongrondwettelijk zijn.

    In 2019 stapte een homoseksuele man, wiens naam niet bekend is gemaakt, naar de rechtbank omdat hij van mening was dat bepaalde artikels in de strafwet die seksuele misdrijven bestraft regelrecht ingingen tegen zijn grondwettelijke rechten. In de bewuste artikels werd sodomie en ‘onzedelijk gedrag’ bestraft met gevangenisstraffen tussen de tien en twaalf jaar.

    Het Hooggerechtshof gaf de homoseksuele man afgelopen maandag gelijk. Volgens het Hof zijn de secties die seksuele daden tussen twee personen van hetzelfde geslacht verbieden inderdaad ongrondwettelijk en gaan ze in tegen het recht op vrijheid, meningsuiting en zijn ze een inbreuk op de persoonlijke privacy.

     

    Dominica is een voormalige Britse kolonie dat tussen de eilanden Guadaloupe ne Martinique ligt.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste