Bij Moible Vikings stel je je abonnement zelf samen
lesbiennes

Weinig lesbische boeken in Nederlandse boekhandels


gepost op 17/11/2011 om 20:08

Delen

Gewone boekhandels in Nederland hebben geen tot een klein aanbod aan boeken met een lesbische hoofdpersoon en/of verhaallijn. Dat blijkt uit een beperkt onderzoek van de Stichting Lesbich Lezen. Slechts bij 29 procent van de bezochte 58 boekenwinkels waren de verkopers bereid om informatie over lesbische boeken op te zoeken.

Negen mystery shoppers , vrijwilligers van de Stichting Lesbisch Lezen, bezochten in totaal 58 Nederlandse boekhandels. Ze keken naar het aanbod, vroegen naar lesbische boeken in het algemeen, naar specifieke titels en naar boeken waarvan de titel hen ‘even ontschoten’ was. In een bezoekrapport werd de boekhandel beoordeeld op aanbod, kennis en opzoekbereidheid. Die bezoekrapporten zijn verzameld en verwerkt tot een onderzoeksrapport.

Van de 58 bezochte algemene boekhandels stak er één met kop en schouders boven de rest uit. Boekhandel Selexyz Van Piere in Eindhoven scoorde goed op alle drie de punten. Het aanbod was gevarieerd en uitgebreid, de medewerkster was zeer goed op de hoogte, vertelde dat er veel vraag naar is, dat ze altijd een aantal titels op voorraad heeft én nieuwe titels aankoopt. Ze vroeg wat de mystery shopper zocht en noemde daarop een aantal auteurs en titels in dat genre, en zelfs een uitgeverij: LaVita Publishing.

Uit het onderzoek blijkt dat 24 procent van de bezochte boekhandels helemaal geen lesbische boeken in huis heeft. 67 procent heeft een beperkt aanbodin zijn gamma zitten.

Aanbod gaat hand in hand met kennis. Als je niet weet dat er lesbische boeken bestaan, zul je ze ook niet in de winkel hebben. Het zal dan ook niemand verbazen dat de kennis over het algemeen beperkt is. Zo heeft 74 procent van de bezochte boekhandels heeft geen tot zeer beperkte kennis van lesbische literatuur. 29 procent is niet tot nauwelijks bereid informatie op te zoeken, 24 procent doet dat juist met veel plezier

Dat er een potentiële klant voor hun neus staat, lijken sommige medewerkers in de boekhandel zich niet te realiseren. Ze weigeren informatie op te zoeken of zeggen dat de mystery shopper eerst thuis op internet moet kijken en dan moet terugkomen met titels. Regelmatig wordt de mystery shopper verwezen naar de homoboekhandel of naar “Amsterdam, daar hebben ze zulke boeken wel”, zonder dat de medewerker uitzoekt of hij lesbische titels niet gewoon zelf kan bestellen. Vaak laten medewerkers zich door de mystery shopper informeren of gaan ze op haar aanwijzing op internet kijken.

Conclusie
Terughoudend inkoopbeleid? Ondeskundig of ongeïnteresseerd personeel? Gebrek aan kennis? Feit is dat er binnen de algemene boekhandel weinig aanbod is aan lesbische boeken. Dat hoeft niet erg te zijn. Maar dat bijna een derde van de bezochte boekhandels de klant die daarnaar vraagt de winkel uitstuurt, zonder uit te zoeken of de titels niet gewoon besteld kunnen worden, mag je best schokkend noemen.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).