5GB in plaats van 4GB
lesbiennes

Lesbiennes ondervertegenwoordigd in statistieken


gepost op 14/05/2011 om 10:22

Delen

In 2010 werden bij de Belgische parketten in totaal slechts vier zaken van homofoob geweld ingediend. De politiediensten registreerden in 2008 34 zaken van homofoob geweld, in 2009 waren dit er 56 en op het einde van het eerste semester van 2010 stond de teller op 30.
Voor wat discriminatie op basis van seksuele geaardheid betreft, heeft het Centrum voor Gelijke Kansen (CGKR) 85 dossiers geopend in 2010.

Zoals deze cijfers aangeven, gaan slechts weinig holebi-slachtoffers over tot gerechtelijke stappen tegen de dader(s) of melden ze dit niet snel aan het Centrum. Het lijkt erop dat naast de bekende klachtdrempels (gebrek aan steun, psychologische weerstand, angst om niet goed onthaald te worden, …) ook factoren als angst voor victimisatie, schaamte en trots bepalend zijn voor het feit dat slachtoffers van discriminatie en haatmisdrijven zelden klacht indienen.

Een ander probleem is dat meldingen op verschillende plaatsen terechtkomen: bij politie, vakorganisaties en maatschappelijk werkers. Daar worden ze niet altijd herkend en geregistreerd als melding van een discriminatie omwille van de seksuele geaardheid of een homofoob misdrijf.

Slechts 8% van de dossiers over 'seksuele geaardheid' die het Centrum in 2010 heeft geopend, had betrekking op lesbiennes. Lesbiennes zijn met andere woorden nog minder vertegenwoordigd in de cijfers.

Wat de redenen zijn voor die onderrapportage van lesbofobe daden, is moeilijk te bepalen. Veel mensen vinden moeilijk om zichzelf als een slachtoffer van discriminatie te omschrijven of de moed op te brengen om de alarmbel te luiden. Bovendien moet het lesbofobe motief ook herkend worden voor zaken die vaak als banaal seksisme worden beschouwd.

Jammer genoeg ervaren lesbiennes dezelfde moeilijkheden als homo's wanneer ze een feit willen melden: ze vinden het lastig om in de ontvangstruimte van een politiebureau over hun seksuele geaardheid te praten, bepaalde werkgevers proberen hen een schuldgevoel aan te praten, de wijkagent minimaliseert de zaak, enz.

Delen

Gaylive.Be: Nieuwsportal voor de Vlaamse Holebi.contacteer ons per e-mail
É 2001- 2019 Gaylive.Be (Webpool New Media Productions).